Njemačka poslala avione ‘tornado’ protiv ISIL-a

Njemačka će poslati i fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona 'Charles de Gaulle' u Sredozemnom moru (EPA)

Njemačka je u Tursku poslala dva izviđačka aviona “tornado” i 40 vojnika kao podršku borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, saopćila je njemačka vojska.

Pripadnici 51. divizije Immelmann napustili su u četvrtak ujutro bazu Jagel na sjeveru te zemlje avionom “A400M”, uz pratnju dva aviona “tornado”.

Avion za dopunu goriva “A310MRT” odvojeno je poslan iz baze Cologne-Wahn u zračnu bazu Incirlik u Turskoj, navodi se u saopćenju.

Njemački zastupnici odobrili su prošlog petka raspoređivanje do 1.200 pripadnika vojnog osoblja i aviona koji će se priključiti međunarodnim vojnim operacijama protiv ISIL-a, a kao podršku Francuskoj nakon napada 13. novembra.

Slanje fregate

Ukazujući na važnost današnjeg događaja, premijer njemačke savezne države Schleswig-Holstein Torsten Albig na ceremoniji ispraćanja izjavio je da “budućnost Evrope zavisi od prijateljstva između Njemačke i Francuske”.

Berlin je prije dva dana saopćio da će poslati i fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona “Charles de Gaulle” u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Njemačka je poslije Drugog svjetskog rata bila, prema pravilu, nevoljna slati vojnike u aktivnu borbu u strane zemlje, iako se priključivala međunarodnim misijama na Balkanu i drugim mjestima, kao i koaliciji NATO-a u Afganistanu, navode agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO