ISIL zaradio 1,5 milijardi dolara pljačkom i švercom

ISIL uzima novac od stanovništva u područjima koja su pod njihovom kontrolom, često na brutalan način (AP)

Sjedinjene Američke Države su saopćile da je grupa Islamska država Irak i Levant zaradila više od 1,5 milijardi dolara pljačkanjem banaka u Iraku i Siriji i prodajom nafte na crnom tržištu.

Govoreći u Chatham Houseu u Londonu, visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija Adam Szubin je kazao da Sjedinjene Države sarađuju sa iračkom vladom i drugim saveznicima kako bi spriječili da ISIL ima pristup svojim izvorima finansiranja.

“ISIL je zaradio više od 500 miliona dolara od prodaje nafte na crnom tržištu. Ta grupa je pljačkanjem banaka ostvarila novčanu dobit od 500 miliona do jedne milijarde dolara”, kazao je on.

Finansijske sankcije

Istakao je da ISIL uzima novac od stanovništva u područjima koja su pod njihovom kontrolom, često na brutalan način.  

Dodao je da su Sjedinjene Države samo u 2015. godini uvele finansijske sankcije za više od trideset vođa i finansijera za koje se sumnja da su povezani sa ISIL-om.

“ISIL ima novčana sredstva, ali također ima slabe tačke. Ako žele da vode rat na više frontova i da se ponašaju kao država moraju imati stabilne i obnovljive izvore finansiranja”, kazao je Szubin.

Zaključio je da ISIL mora imati izvore finansiranja da bi plaćao borce, osigurao oružje, održavao svoju infrastrukturu i da bi osigurao osnovne životne uslove za ljude koji žive na teritorijama koje ta grupa kontroliše.

“Naša meta su mogućnosti ISIL-ovaca da ostvaruju prihode i njihova sposobnost da ih koriste”, zaključio je Szubin.

Szubinovo obraćanje u Londonu dolazi nakon što je SAD saopćio da je u zračnim udarima u novembru ubijen ”ministar finansija” ISIL-a Abu Salah.

Prema navodima iz SAD-a, on je treći finansijski zvaničnik ISIL-a koji je ubijen u isto toliko mjeseci.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Najmanje 27 iračkih vojnika je ubijeno u gradu Ramadiju u borbama protiv ISIL-a.Iračka vojska nastoji potisnuti pripadnike te grupe iz grada, 120 kilometara zapadno od Bagdada. Ramadi je od maja pod kontrolom ISIL-a, a iračka vojska tvrdi kako je u posljednjoj ofanzivi zauzela strateške dijelove i kako kontrolira više od polovice grada. Sjedinjene Američke Države […]

Published On 10 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO