U Pekingu zagađenje zraka opasno po zdravlje

Stanovnicima glavnog grada Kine, Pekinga, rečeno je da ostanu u svojim kućama. Prvi put u gotovo dvije godine, oglašen je narandžasti alarm kvalitete zraka. Gori od toga je samo crveni, javlja Adrian Brown, novinar Al Jazeere.

Dok u Parizu raspravljaju o spašavanju planete, u Pekingu pokušavaju disati. Smog je toliko gust da ne samo da se vidi, već se može i okusiti.

Vlasti ove uvjete zovu „nezgodnima”, građani pak „suludo lošima”. Situacija je ovakva od subote. Ipak, neki se ne obaziru na ovu otrovnu opasnost.

“Zagađenje je toliko da nema velike razlike nosite li masku ili ne. Koliko vam maska uopće može pomoći?”, upitala je jedna stanovnica Pekinga.

Njena sugrađanka je dodala: “Ne možete nositi masku stalno, čak i kad ste u zatvorenom, smog može ući. Nemoguće je nositi je 24 sata dnevno.”

Škole bez djece

Škole su otvorene, ali mnogi roditelji ne šalju djecu na nastavu.

“Danas škola radi, ali moj sin se ne osjeća dobro, boli ga grlo. Zagađenje je toliko veliko posljednjih dana, da ne želim da mu se stanje pogorša ako izađe”, kazala je Liu Ping, majka djeteta.

Čak ni kod kuće nije potpuno siguran. Crvena lampica na pročistaču zraka pokazuje visok nivo zagađenja u sobi.

Napolju se vidi podsjetnik na to zašto njeno dijete ne može van: elektrana na ugljen koja omogućava grijanje cijeloj toj četvrti.

Pogoršanje kvaliteta zraka donijelo je procvat razvoja aplikacija koje mjere zagađenje. Često nude i crnohumorne savjete.

U jednom dijelu Pekinga, državna stanica za mjerenje zabilježila je u ponedjeljak navečer nivo zagađenja gotovo deset puta veći od onog koji se smatra štetnim, pogotovo za ljude narušenog zdravlja, astmatičare i djecu.

“Kina je najveći svjetski emiter stakleničkih plinova. Ali vlasti predviđaju da će emisije svoj vrhunac doživjeti do 2030. godine. To znači da bi ovakvih ili možda još gorih dana moglo biti još”, javlja Brown.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Parizu je počeo samit o klimatskim promjenama. Sudjeluju predstavnici iz 190 zemalja svijeta. Među njima su i predsjednici Amerike, Kine, Indije i članica Evropske unije, zemalja koje su odgovorne za najveće emisije štetnih gasova.

Published On 30 Nov 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO