Turska policija: Eksploziju u Istanbulu izazvala bomba

Eksploziju u istanbulskoj općini Bayrampasa izazvala je bomba koja je bila postavljena pored puta, javlja agencija Anadolija.

Pripadnici policije su odmah nakon eksplozije u turskoj metropoli izašli na mjesto događaja kako bi saznali mogući uzrok. Istragom je na kraju utvrđeno da je eksploziju izazvala bomba koja je bila postavljena pored same ceste u blizini metroa.

Više informacija o vrsti bombe će biti poznato nakon detaljnije istrage.

Na sigurnosnim kamerama se može vidjeti kako je prije same eksplozije tim putem prošao minibus specijalne policije Turske. Još uvijek se istražuje da li je to vozilo bilo meta bombaškog napada.

Policija je pokrenula akciju na tom području kako bi privela osumnjičenu osobu koja je prije same eksplozije uočena u blizini mjesta eksplozije. Policijski helikopter je angažiran kao ispomoć u istrazi nakon večerašnje eksplozije.

Jedan povrijeđen

Guverner Istanbula Vasip Sahin potvrdio je kako nema smrtno stradalih u eksploziji koja se večeras dogodila u ovom turskom gradu, javlja agencije Anadolija.

Ranije je TV stanica Haberturk javila kako je jedna osoba poginula, a tu vijest su prenijele i svjetske agencije.

„Obzirom da se sve desilo u mjestu gdje ima mnogo medija, kao i u momentu kada je tu bilo mnogo ljudi, u prvim trenucima je preneseno da se radi o veoma jakoj eksploziji, ali dobro je da nema smrtno stradalih u eksploziji“, rekao je guverner.

Istakao je da je jedna osoba lakše povrijeđena prilikom eksplozije u metrou.

„Samo jedna osoba je lakše povrijeđena. Osim toga nema žrtava“, potvrdio je Sahin.

U međuvremenu je povrijeđena osoba prebačena u najbližu bolnicu u Istanbulu, dodaje Anadolija. Guverner je ranije izjavio kako još uvijek nije poznat tačan uzrok večerašnje eksplozije.

„Još uvijek nije poznato kako je došlo do eksplozije. Istražujemo sve mogućnosti“, rekao je Sahin.

Snažna eksplozija odjeknula je u blizini ulaza u stanicu podzemne željeznice u četvrti Bayrampasa u Istanbulu. Kako javlja Haberturk, uzrok eksplozije je bila trafostanica za električnu energiju, dok je TV stanica NTV javila kako je eksploziju izazvala bomba na nadvožnjaku.

Prekinut saobraćaj

Putnici jednog voza podzemne željeznice su evakuirani, a pripadnici policije poduzeli su opsežne mjere sigurnosti. Saobraćaj u tom dijelu Istanbula bio je blokiran.

Čelnik istanbulskog distrikta Bayrampasa naveo je kako je riječ o detonaciji bombe i da je u njoj povrijeđeno najmanje pet osoba. Atilla Aydiner, prvi čovjek ovog distrikta na evropskoj strani Istanbula, naveo je kako je riječ o bombi kućne izrade. On je govorio uživo na jednoj televizijskoj stanici.

Zvaničnik općine kazao je za agenciju Reuters da je prekinut sav saobraćaj podzemne željeznice kod stanice Bayrampasa.

Lokalni mediji navode kako je južni istanbulski distrikt ostao bez električne energije kao i okolna područja.

Iako je istanbulski metro najvećim dijelom pod zemljom, na određenim mjestima turske metropole nalazi se na površini, a jedno od njih je Bayrampasa. Eksplozija se desila u industrijskom i stambenom dijelu grada, uoči večernje gužve.

Turska je u proteklih nekoliko mjeseci bila poprište nekoliko bombaških napada, uključujući dvostruku eksploziju na mirovnim demonstracijama u Ankari u oktobru kada je poginulo blizu 100 osoba.

Vlasti za ovu tragediju krive oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO