Sirijska opozicija pristala na mirovne pregovore

Zapad je nedavno odbacio ruski mirovni plan za Siriju (EPA)

Sirijska nacionalna koalicija je prihvatila poziv da se pridruži mirovnim pregovorima sa drugim opozicijskim grupama u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, saznaje Al Jazeera.

Koalicija će u ponedeljak navečer odlučiti kojih 20 članova će biti poslano na konferenciju u Rijadu, koja se održava kasnije ovog mjeseca, potvrdio je Al Jazeeri Nagham al-Ghadri, potpredsjednik koalicije.

Iran i Sirija žele da prošire saradnju u Siriji.

“Sirijska koalicija, lokalni koordinacioni komiteti, članovi opozicije, petnaest predstavnika Slobodne sirijske armije i predstavnici religijskih grupa, će se udružiti da bi sudjelovali u mirovnim pregovorima koji će biti održani od 11. do 13. decembra ovog mjeseca”, kazao je al-Ghadri.

Opozicijske grupe

On je istakao da je cilj konferencije da se napravi dokument koji će biti u skladu sa Ženevskom mirovnom konvencijom, a koji će priznati sve strane u Siriji.

Adel al-Jubeir, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, kazao je da je Rijad u kontaktu sa mnogim opozicijskim grupama u Siriji i da se nada da će se opozicija ujediniti prije mirovnih pregovora u Beču koji će se održati u januaru naredne godine.

Zapad je nedavno odbacio ruski mirovni plan za Siriju.

Rusija je u UN-u podijelila dokument za okončanje skoro petogodišnjeg sirijskog sukoba u kojem predlaže sastavljanje novog ustava za osamnaest mjeseci, njegovo stavljanje na referendum i poslije toga organiziranje predsjedničkih izbora.

Rusija i Iran su glavni saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u gotovo petogodišnjem ratu u Siriji.

SAD, zaljevske zemlje i Turska kažu da Assad mora otići s vlasti da bi zemljom ponovo zavladao mir.

Izvor: Al Jazeera