Netanyahu: Izrael povremeno djeluje u Siriji

Mnogi vjeruju da je Izrael izveo niz zračnih udara u Siriji (EPA)
Mnogi vjeruju da je Izrael izveo niz zračnih udara u Siriji (EPA)

Izrael povremeno djeluje u Siriji kako bi spriječio da savremeno oružje stigne do izraelskih neprijatelja u Libanu, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanyahu, što je dosad najotvorenije priznanje da njegova zemlja učestvuje u ratu u Siriji.

Mnogi vjeruju da je Izrael izveo niz zračnih udara u Siriji, gađajući savremeno oružje, poput protivavionskih raketa ruske proizvodnje i projektila iranske proizvodnje, za koje se smatra da su namijenjeni libanskom Hezbolahu, javljaju agencije.

“Mi djelujemo u Siriji s vremena na vrijeme, kako bismo spriječili da ona postane drugi teroristički front protiv nas,” rekao je Netanyahu na konferenciji za štampu u Akri na sjeveru Izraela.

Nastavak djelovanja

Prema njegovim riječima, Izrael djeluje kako bi spriječio transfer ubojitog oružja iz Sirije u Liban i “nastavit će to činiti”.

Izrael se borio protiv Hezbolaha u intenzivnom jednomjesečnom ratu 2006. godine. Izraelski lideri su više puta rekli da neće dozvoliti da ta organizacija dobije oružje koje bi joj bilo od presudne pomoći, ali do sada nisu govorili o zračnim udarima.

Rusija i Izrael su uspostavili mehanizam koordinacije zračnih snaga u Siriji.

Rusija je nedavno počela izvoditi zračne udare kako bi pomogla sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u borbi protiv pobunjenika.

Izrael se uglavnom držao po strani u ovom ratu, ali je uzvraćao vatrom kada bi granate pale na teritoriju pod njegovom kontrolom.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO