Libanski vojnici oslobođeni u razmjeni

Libanska vojska i sirijska oružana grupa Front al-Nusra proveli su dugo očekivanu razmjenu zatvorenika izvan pograničnog grada Arsala, gdje je grupa libanskih vojnika oteta prošle godine.

Sporazumom, kojim je posredovao Katar, dogovoreno je oslobađanje 16 pripadnika libanskih snaga sigurnosti – vojnika i policajaca – koji su bili u rukama Fronta al-Nusra, dok je Liban oslobodio 13 zatvorenika, među kojima je pet žena.

Libanski Crveni krst bio je na mjestu razmjene zajedno s pripadnicima vojske te zemlje i borcima Fronta al-Nusra, koji su na kamionima mahali svojom zastavom, slaveći sporazum.

Razmjena libanskih vojnika i Fronta al-Nusra [Al Jazeera]

Jedan od oslobođenih vojnika kazao je Al Jazeeri: “Želimo se zahvaliti Frontu al-Nusra što su nas oslobodili. Želimo se zahvaliti svim učesnicima pregovora koji su doveli do našeg oslobađanja.”

U prvom dijelu razmjene Front al-Nusra predao je tijelo vojnika Mohammeda Hamieha, kojeg su ubili borci te grupe.

“Naravno da smo sretni što smo napokon dobili nazad njegovo tijelo”, rekla je jedna od njegovih rodica u Bejrutu, dok su joj suze lile niz obraze.

Članovi rodbine su logorovali u centru Bejruta tokom ove godine, gdje su tražili oslobađanje svih zarobljenih vojnika.

Najmanje 16 vojnika i policajaca – te tijela dva vojnika koja su ubijena tokom zarobljeništva – oteli su pripadnici grupe Front al-Nusra u Siriji tokom smrtonosnih sukoba u augustu 2014. u pograničnom gradu Arsalu.

Taoci su oslobođeni nakon mjeseci iscrpljujućih pregovora koji su doveli do razmjene zatvorenika, među kojima su i oni koji su držani u libanskim zatvorima.

U zamjenu su libanski zvaničnici pristali na razmjenu desetaka zatvorenika iz svojih zatvora, kao i nekoliko zatvorenika iz sirijskih zatvora.

Razmjena vojnika

Ta razmjena, koju je organizirao i kojom je posredovao Katar, dovela je do oslobađanja nekoliko istaknutih zatvorenika iz libanskih zatvora, uključujući pet zatvorenica.

Među njima su Joumana Hmayed, uhapšena zbog transporta “terorista u Liban”, i Saja Dulaimi, bivša supruga čelnika grupe Islamska država Irak i Levant Abu Bakra al-Baghdadija.

Dulaimi su pripadnici libanskih snaga sigurnosti u novembru 2014. uhapsili na sjeveru zemlje, na osnovu optužnice da je pripadnica terorističke grupe.

U junu 2015. u zatvoru je rodila djevojčicu. U razmjenu je uključeno dvoje djece koje su ostali s njom tokom boravka u zatvoru.

Dulaimi je reporteru Al Jazeere Arabic u Arsalu kazala da planira otići u Tursku.

“Ja sam bivša supruga Abu Bakra al-Baghdadija. Razvedeni smo više od šest godina. Sada idem u Bejrut i planiram otputovati u Tursku”, rekla je.

Vijest o sporazumu prvobitno je objavljena u petak navečer, kada je rečeno da je postignut i da će razmjena biti neizbježna. U izvještajima je navedeno da će biti organiziran veliki konvoj za prijevoz libanskih zatvorenika koji su uoči razmjene prebačeni iz zatvora prema Beqai.

Ali libanska Generalna sigurnost, agencija zadužena za razmjenu talaca, apelirala je na medije da se suzdrže od objavljivanja bilo kakvih detalja dok razmjena ne bude završena, zbog straha da bi sporazum mogao propasti.

Već su propadali prethodni pokušaji razmjene zatvorenika. Slična situacija se dogodila skoro tokom vikenda, kada je Front al-Nusra uključio nove zahtjeve pri kraju pregovora.

Prema informacijama iz libanskih snaga sigurnosti, tražili su da u sporazum bude uključen Mustapha Hujeiri, koji je bio ključna figura u posredovanju s terorističkom organizacijom, a kojem je libansko pravosuđe u odsustvu izreklo doživotnu kaznu zatvora.

Blokada pregovora

Sigurnosne snage su saopćile da je Abbas Ibrahim, čelnik libanske Generalne sigurnosti, nakon tog zahtjeva naredio kamionima s humanitarnom pomoći, koji su bili dio sporazuma, da se vrate nazad, kao i obustavu pregovora.

U ponedjeljak su pregovori nastavljeni i objavljeno je da su poduzeti pozitivni koraci kako bi se razmjena privela kraju.

U sukobima s borcima grupa ISIL i Front al-Nusra u augustu 2014. ubijeno je 19 vojnika, a dodatnih 35 vojnika i policajaca je zarobljeno.

Odmah nakon sukoba oslobođeno je sedam pripadnika libanskih snaga sigurnosti. Narednih mjeseci su pripadnici ISIL-a odrubili glave dvojici vojnika, dok su drugu dvojicu ubili pripadnici Fronta al-Nusra. Trenutno se u rukama te oružane grupe nalazi 16 vojnika, dok ISIL drži devet.

Pokušaji da se pregovara s ISIL-om o taocima u njihovim rukama do sada su bili neuspješni, a nema informacija o situaciji u kojoj se nalaze.

Porodice talaca logoruju u centru Bejruta. Odbijaju ukloniti kamp dok se ne riješi slučaj i njihovi sinovi ne budu vraćeni.

“Čak i da oslobode 16 talaca [iz ruku Fronta al-Nusra], mi ćemo ostati ovdje dok svi oni ne budu oslobođeni”, kazala je Rima Geagea, sestra otetog vojnika Pierrea Geagea.

“Nećemo se pomaknuti dok se to ne desi.”

Protekli dani bili su emotivno teški za porodice i rodbinu talaca, zbog čestih izjava da će pregovori otići u drugom smjeru.

Kao što je jedan rođak zarobljenika rekao: “Navikli smo na ovo i nećemo odustati dok se svi ne vrate svojim kućama.”

Izvor: Al Jazeera