Britanski Parlament odobrio napade na ISIL

Britanski poslanici izglasali su odluku da Velika Britanija pokrene zračne napade protiv Islamske države Irak i Levant i u Siriji, nakon više od 10 sati debate u Parlamentu, javile su agencije.

Napadi su odobreni sa 397 glasova za i 223 protiv, a britanski premijer David Cameron ranije je pozvao poslanike svih stranaka da podrže udare na mete ISIL-a, navodeći da je vojna akcija “samo jedan dio široke strategije za dovođenje mira i stabilnosti u Siriju”.

Približno 4.000 ljudi okupilo se u utorak uvečer u centru Londona, protiveći se priključivanju Britanije zračnim udarima u Siriji.

Demonstranti su marširali od zgrade Parlamenta do sjedišta vladajuće Konzervativne partije i glavne opozicione Laburističke stranke, koja se nalazi u blizini.

Traženje odobrenja u Parlamentu je važno pitanje u Velikoj Britaniji, pošto neki laburisti krive bivšeg premijera Tonyja Blaira, također laburistu, da je uvukao zemlju u rat u Iraku na lažnim tvrdnjama da je ova zemlja raspolagala oružjem za masovna uništavanja, prenose agencije.

Lider britanske opozicione Laburističke partije, Jeremy Corbyn, poslanicima te stranke omogućio je da glasaju po savjesti u vezi s prijedlogom da se Velika Britanija uključi u napade na ISIL u Siriji, iako je, kako je rekao, protiv tih napada.

U Londonu protesti protiv napada

Britanski Parlament odbio je 2013. godine prijedlog Vlade za napade na snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Britanske zračne snage učestvuju u napadima na ISIL u Iraku koje predvodi SAD, a Cameron je u četvrtak tražio da se britanski napadi prošire i na Siriju.

Cameron je prošle nedjelje rekao da Velika Britanija neće preduzimati vojne operacije da se smjeni sirijski predsjednik, već da želi da britanske zračne snage gađaju ISIL.

Više stotina demonstranata u Londonu tražilo je u subotu od britanskih poslanika da ne podrže zračne napade, uzvikujući “ne bombardujte Siriju”. 

Ukoliko Parlament odobri napade, dodatni borbeni avioni bi mogli biti poslani na Kipar čime bi se proširila kampanja protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.

Britanski premijer pozvao je na vojnu intervenciju protiv ISIL-a nakon napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO