U vojnoj akciji ubijeno 13 pripadnika PKK-a

Ubijeno je 11 pripadnika Radničke partije Kurdistana u mjestu Semdinli (EPA)

Pripadnici turskih snaga sigurnosti u dvodnevnim akcijama ubili su 13 pripadnika Radničke partije Kurdistana u okolini gradova Hakkari, Sirnak i Diyarbakir, saopćeno je iz vojnog generalštaba Turske.

U akcijama je ubijeno 11 pripadnika PKK-a u mjestu Semdinli, okrug Hakkari, a u operacijama u mjestima Silvan, okrug Diyarbakir, i Sirnaku ubijena su dva pripadnika te grupe.

S druge strane, u Kilisu, na jugu Turske, privedena su dvojica pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant koja su na ilegalan način pokušala ući u tu zemlju.

Osim toga, u Cizreu, okrug Sirnak, na jugoistoku Turske, u nedjelju navečer je izveden napad raketnim bacačem na vozilo policije, prilikom kojeg je pogođena lokalna bolnica.

Pripadnici policije su uzvratili vatru.

Nakon tog napada, privremeno su zatvoreni dijelovi kompleksa te bolnice.

Hapšenja kod sirijske granice

U napadu nije bilo poginulih i povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta.

Turska policija je spriječila u ponedjeljak 38 stranih državljana u namjeri da se priključe organizaciji ISIL, a spomenuta grupa otkrivena je u Adani, na jugu Turske, te nedaleko od sirijske granice.

Pripadnici policijskog Odjela za borbu protiv terorizma, na osnovu obavještajnih saznanja, rano u ponedjeljak su izveli pretres jedne kuće u centru Adane i tom prilikom zatekli ukupno 38 stranih državljana u namjeri da se priključe ISIL-u.

Među osumnjičenih 38 stranaca bilo je 15 maloljetnika i 10 žena, a policija je privela dvojicu turskih državljana koji se terete da su pomagali grupi u dolasku i smještaju u Adani.

Riječ je o 14 Azerbejdžanaca, sedam državljana Indonezije, po pet državljana Kirgistana i Iraka, tri Irana te po dva iz Tadžikistana i Afganistana.

Po završenoj proceduri nadležnih institucija strani državljani će biti deportirani iz Turske, a dvije privedene osobe zbog pomaganja grupi će biti predane pravosudnim organima.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog svih događanja posljednjih mjeseci, ovi prijevremeni izbori izuzetno su važni, kao i ono što dolazi nakon njih.

Published On 31 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO