Sporazum EU-a i Grčke do kraja sedmice

Jeroen Dijsselbloem (lijevo) je ocijenio da je Atina ostvarila značajan napredak u provođenju reformi (EPA)

Grčka ima vremena do kraja sedmice da ispuni preostale uvjete da bi joj bila odobrena tranša kredita pomoći od dvije milijarde eura, izjavio je nakon sastanka ministara finansija eurozone u Briselu šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem.

Radna grupa Eurogrupe sastat će se najkasnije početkom iduće sedmice da bi razgovarala o napretku Grčke u preostalim reformama, nakon čega će Eurogrupa odlučivati o isplati prve tranše kredita, prenio je britanski list Guardian.

Dijsselbloem je novinarima u Briselu rekao da je Atina ostvarila značajan napredak u provođenju reformi i da je saradnja s institucijama veoma dobra, ali da je ostalo još dosta posla prije nego što joj bude odobrena isplata sredstava.

Ispunjenje zahtjeva

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja, poreze i carine Pierre Moscovici izjavio je da je Grčka ispunila četiri petine zahtjeva kreditora.

“Ima još mnogo da se radi, još nismo na kraju puta, ali nadam se i uvjeren sam da će, u duhu kompromisa i dobre saradnje kakvu imamo s grčkim vlastima, dogovor biti postignut u danima koji dolaze”, rekao je Moscovici.

Predsjednik Evropskog stabilizacionog mehanizma Klaus Regling izjavio je da će grčkom bankarskom sektoru biti potrebno manje svježeg kapitala nego što se prvobitno mislilo, dodajući da će ukupan iznos kredita pomoći Atini po svoj prilici biti manji od 86 milijardi eura, što je, kako navodi, dobro za Grčku i dobro za ESM.

Izvor: Agencije