Nastavak gradnje prve džamije u New Hampshireu

Muslimani u New Hampshireu iznajmljuju prostorije za obavljanje molitve (Ilustracija)

Muslimani u američkoj državi New Hampshire rade na izgradnji prve tamošnje džamije, suočavajući se sa brojnim preprekama već deceniju, piše Anadolija.

Organizacija Islamsko društvo, koja djeluje na nivou države, ističe kako brojni građani, prema anketama, vjeruju da bi džamija mogla privući ekstremiste.

Gradnja džamije počela je prije deset godina, a za to vrijeme projekat je zahtijevao dva miliona američkih dolara. Još toliko novca je potrebno kako bi se izgradnja džamije privela kraju.

Iz Islamskog društva ističu kako se oslanjaju uglavnom na humanitarna prikljupljanja iz malih muslimanskih zajednica.

Za vjerske praznike zakupljuju stadione

Muslimani u New Hampshireu imaju tri islamska centra u iznajmljenim poslovnim prostorima gdje obavljaju molitve. Takve prostorije ne mogu primiti sve vjernike tokom velikih muslimanskih praznika kada vjerski lideri zakupljuju stadione ili sportske sale.

Gradnja džamije, kako kažu, ne predstavlja samo vjerski objekat već svojevrsni most prema susjedima nemuslimanima koji prvenstveno nisu dozvoljavali gradnju, a u anketama su izjavili kako bi prostor poput džamije “služio za skladištenje oružja i širenje ekstremizma”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO