Knjige o velikoj rastrošnosti u Vatikanu

Vatikan ulaže napore da primora crkvene vođe da zaštite maloljetnike od svećenika predatora (AP)

Vatikan je jako daleko od ideala pape Franje o “siromašnoj Crkvi, za siromašne”, otkrivaju dvije knjige talijanskih novinara koje će se danas naći u knjižarama i za koje talijanska javnost vjeruje da će ponovno uzdrmati vatikansku hijerarhiju.

Knjige Trgovci u hramu Gianluigija Nuzzija i Škrtost Emiliana Fittipaldija utemeljene su na povjerljivim vatikanskim dokumentima.

Zbog njihova navodna dijeljenja novinarima proteklog su vikenda uhićeni španjolski prelat u Vatikanu monsinjor Lucio Angel Vallejo Balda i talijanska laikinja Francesca Chaouqui. Oboje su bili članovi u međuvremenu raspuštenog odbora koji je nadgledao vatikanska financijska poslovanja 2013. i 2014. godine.

Nuzzi i Fittipaldi pišu da Vatikan ima imovinu vrijednu četiri milijarde eura, ne samo u Rimu već i u Londonu, Švicarskoj, Parizu, uključujući i stan koji je nekad unajmljivao bivši francuski predsjednik Francois Mitterand, ali tom imovinom upravlja izuzetno loše.

“Da se tim nekretninama dobro upravlja… dobit bi bila četiri puta veća”, rekao je Nuzzi na tiskovnoj konferenciji uoči objave knjige, optužujući da se mnogi luksuzni apartmani iznajmljuju kardinalima “za male novce”.

Papa Franjo odbio je stanovati u raskošnim papinskim odajama i odlučio ostati u relativno skromnom apartmanu u Domu svete Marte, gdje inače kardinali odsjedaju u vrijeme konklava, ali zato neki njegovi kardinali žive u stanovima od 250 do 500 četvornih metara, navode autori knjiga.

Fittipaldi je objavio da je kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik u pontifikatu Benedikta XVI, potrošio 200.000 eura za renoviranje apartmana od 300 četvornih metara, a sve je platila vatikanska dječja bolnica, koja mu je organizirala i jedan helikopterski let za 24.000 eura.

Vatikan odbacuje tvrdnje

Oba autora osuđuju nevjerojatne cijene beatifikacija i kanonizacija, pri čemu Nuzzi ističe da su sponzori platili rekordnih 750.000 eura za beatifikaciju talijanskog svećenika Antonija Rosminija.

Druga otkrića uključuju i sumnje u postojanje crnog tržišta u trgovanju alkoholom, duhanom i gorivom koji se iza vatikanskih zidina prodaju po nižim cijenama, u nedostatku kontrole nad tenderima i javnim nabavama Grada Države Vatikana i neprikladnom korištenju Petrova novčića, osobnog papinskog humanitarnog fonda.

“Od 10 eura koji uđu u Petrov novčić, šest odlazi na pokrivanje gubitaka kurije, dva u državne rezerve, a samo dva za stvarne humanitarne potrebe”, rekao je Nuzzi novinarima.

U još jednom iznenađujućem otkriću, Nuzzi piše da su bankovni računi umrlih papa još otvoreni. Primjerice, na računu na ime Ivana Pavla I, koji je umro 1978. nakon samo 33 dana pontifikata, stoji 110.863 eura.

Dvije knjige sugeriraju da su Franjini pokušaji da reformira vatikansku birokratsku mašinu – Rimsku kuriju, u najboljem slučaju samo polovično uspjeli i bacaju sumnju na sposobnost australskog kardinala Georgea Pella kojeg je Franjo imenovao “ministrom financija”.

Novi skandal s curenjem dokumenata već se naziva VatiLeaks 2, tri godine poslije prve takve afere koja je razotkrila uhljebljivanje, podmetanja i borbe za vlast unutar Rimske kurije i vjeruje se da je pridonijela šokantnoj odluci Benedikta XVI da se odrekne dužnosti.

Nuzzi je rekao da je imao pristup tajnim snimkama kriznog sastanka četiri mjeseca nakon Franjina izbora na kojem se čuje kako Papa govori: “Nije pretjerano reći da je većina naših troškova izvan naše kontrole”.

Vatikan je odbacio knjige kao bezobličnu mješavinu zastarjelih informacija, ali je dao naslutiti i mogućnost tužbe protiv autora. Talijanski list Il Messaggero sugerirao je da bi ih se moglo tužiti za trgovinu ukradenim dokumentima.

“Iz vatikanske perspektive otkrivanje tajni je zločin, iz perspektive talijanskog novinara to je obaveza informiranja javnosti”, komentirao je Nuzzi.

Otkrivanje povjerljivih dokumenata – zločin

Vatikan je početkom tjedna priopćio kako su uhićene dvije osobe zbog otkrivanja povjerljivih dokumenata Svete stolice, potvrdivši da su slobode lišeni Francesca Chaouqui i monsinjor Lucio Angel Vallejo Balda.

Monsinjor je uposlenik Vatikana, dok je Chaouqui članica odbora koju je 2013. godine oformio papa Franjo sa ciljem provedbe financijskih reformi Svete stolice i koji je u međuvremenu raspušten.

Glasnogovornik Vatikana potvrdio je kako je Vallejo Balda nalazi u zatvoru, a da je Chaouqui dozvoljeno da se brani sa slobode, jer je surađivala tokom istrage.

Prema vatikanskom zakonu otkrivanje povjerljivih dokumenata tretira se kao zločin.

Prošlog tjedna talijanski mediji izvijestili su kako vatikanska žandarmerija provodi istragu kako bi se utvrdilo tko je nelegalno pristupao računalu visokog prelata Vatikana zaduženog za financijska pitanja.

Vatikan je potvrdio da ta istraga postoji, ali je nije povezao s dvostrukim uhićenjem početkom tjedna.

Izvor: Agencije