Velika očekivanja od novog kanadskog premijera

Novi kanadski premijer Justin Trudeau položio je zakletvu. Trudeau, inače sin bivšeg premijera Pierra Trudeaua, osvojio je parlamentarnu većinu na izborima prije dvije sedmice.

Time je okončana era konzervativne vlade Stephen Harper koja je na vlasti bila gotovo deset godina. Justin Trudeau bio je apsolutna zvijezda predizborne utrke.

Svoju popularnost pretočio je u glasove. Osvojio je stabilnu većinu u parlamentu i glasači očekuju brz i pozitivan zaokret u odnosu na prethodnu vladu, premijera Stephena Harpera.

Sistem vrijednosti

Njegov otac Pierre Trudeau bio je izuzetno popularan političar koji je svojoj državi podario prvi pravi Ustav i Povelju o pravima.

Danas se mnogi nadaju da ima istine u izreci „Jabuka ne pada daleko od stabla”.

“Justin predstavlja sistem vrijednosti svoga oca, ali u skladu s potrebama 21. stoljeća. To je mnogim Kanađanima izuzetno privlačna ideja“, kazao je Tom Axworthy, bivši saradnik Pierra Trudeaua.

Od oca je očito naslijedio i stil. Za Noć vještica prerušio se u Hana Soloa iz Zvjezdanih ratova. Dvije godine ranije, u humanitarnom boks-meču pobijedio je kolegu iz redova konzervativaca.

“Nema nikakve sumnje da su Kanađani glasali za promjenu načina vlasti, ali od Trudeaua liberala očekuju i vrlo konkretne razlike u odnosu na politiku konzervativaca Stephena Harpera“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Daniel Lak.

Kad je riječ o vanjskoj politici, Trudeau je već potvrdio da kanadski avioni više neće učestvovati u napadima na ISIL u Iraku i Siriji.

Također je obećao da će primiti veći broj sirijskih izbjeglica i vratiti Kanadi ugled države graditeljice mira, s naglaskom na ljudska prava.

Za razliku od agresivnijeg pristupa Harperove vlade.

“Kanada prolazi kroz neku vrstu ciklusa aktivne vanjske politike i neutralnog medijatora i fokusiranog, principijelnog angažmana. Nisam siguran koji je pravi put za nas, jer smo mala država, ograničenih resursa“, istakla je Laura Dawson iz Instituta Wilson.

Starosjedilački narodi

Čak i kanadski parlament sad izgleda drukčije, raznolikije. Trenutno je u parlamentu deset muslimana. Prvi put je tu i 10 zastupnika iz reda starosjedilačkih naroda, a blizu dvije trećine članova prvi put su izabrani u parlament.

Sve to samo pojačava očekivanja od velike promjene. Očekivanja koja će možda biti teško ostvariti. Može li harizmatični sin bivšeg premijera, omiljenog u narodu ostvariti promjene koje je obećao?

To se pitaju i Kanađani. Odgovor leži u mjesecima koji dolaze.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Mandatar kanadske vlade Justin Trudeau najavio je američkom predsjedniku Obami da njegova država više neće učestvovati u borbenim letovima protiv ISIL-a. U Kanadi su u proteklih gotovo 10 godina na vlasti bili konzervativci. Očekuje se da će Trudoova liberalna politika unijeti brojne promjene u inostranu i domaću politiku.

Kanada ima dugogodišnju reputaciju države koja prihvata izbjeglice iz svih dijelova svijeta. Ipak, našla se na udaru kritika zbog malog broja prihvaćenih sirijskih izbjeglica. To je sad jedna od glavnih tema u kampanji za opšte izbore koja je u toku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO