Škole za upravljanje dronovima hit u Kini

Širom Kine otvaraju se avijacijske škole kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za komercijalnim pilotima koji bi upravljali bespilotnim letjelicama. 

Procjenjuje se da će ove godine u oblasti servisiranja, mapiranja te u poljoprivrednoj i filmskoj industriji biti potrebno 10.000 pilota bespilotnih letjelica.  

Trenutno manje od 10.000 ljudi ima dozvolu da upravlja dronovima i nove škole, kao jedna koja je tek otvorena u Pekingu, nadaju se da će studentima dati vještine potrebne da rade kao profesionalni piloti za daljinsko upravljanje. 

“Želim da izgradim vlastitu kompaniju sa uslugama za dronove”, kaže 24-godišnji student Xu Honggang, koji je odlučio da se upiše u ovu školu, zbog, kako tvrdi, mjesečne plate od 780 dolara koju pilot može zaraditi. 

“Želim da radim za sebe, ovo je novo i popularno radno mjesto.”

Škola, jedna od 42 u Kini, nudi dvosedmični intenzivni kurs za studente. 

Program koji košta 1.260 dolara uključuje učenje o regulacijama, osiguranjima te o tome od čega je izgrađen dron i kako može biti popravljen. 

Prije nego što budu upravljali dronovima, studenti moraju provesti više od 20 sati vježbajući na simulatorima. 

“Da smo imali praksu sa pravim dronovima, imali bi i ogromne gubitke. Ako vježbamo na simulatorima, studenti mogu imati dobru osnovu i poboljšati svoje samopouzdanje”, kaže jedan od predavača Zeng Jun. 

Upotreba u poljoprivredi

U Kini, svako ko upravlja letjelicom težom od sedam kilograma ili na visini višoj od 120 metara, mora imati dozvolu. 

“Trebamo pilote sa dozvolama, jer je sigurnost najveća briga u operacijama sa dronovima”, kaže Wu Haining, potpredsjednik kompanije za istraživanje i tehnologiju mapiranja. 

Njegova firma koristi fotografije koje naprave dronovi kako bi vladinim odjelima dostavili podatke o demografiji, domaćinstvima, gradskom planiranju i javnim uslugama. 

“Iako imamo osiguranje, još trebamo regulacije za učenje i treniranje kako bi izbjegli bilo koji incident”, dodaje. 

Dok najveću potrebu za pilotima ima filmska industrija te kompanije koje se bave logistikom, taj trend je sve više prisutan i u poljoprivredi. 

Dok se cijena rada povećava, mnogi farmeri vide dronove kao priliku da smanje troškove. 

“Kina ima ogromne poljoprivredne površine i postoji velika potražnja za dronovima koji se koriste u zaprašivanju i zaštiti tih površina”, kaže Yang Yi iz kompanije Beijing TT Aviation Technology.

Kineske firme su svjetski lideri u pravljenju i izvozu dronova, a kompanija DJI prodala je 70 posto komercijalnih dronova u 2014. godini. 

Novi modeli imaju GPS i drugu tehnologiju za praćenje, ali u ovom momentu najveća potreba postoji za ljudima koji imaju vještinu da njima upravljaju. 

Izvor: Al Jazeera