Britanija: Veći nadzor korištenja interneta

Stručnjaci tvrde da prijedlog novog britanskog zakona omogućuje veća prava nego što ih imaju američke sigurnosne službe (Al Jazeera)

Velika Britanija otkrila je planove za uvođenje novih špijunskih ovlasti, uključujući i pravo prikupljanja podataka o tome koje internetske stranice pojedini korisnici posjećuju, što se iz Vlade tumači kao nužnost za sigurnost zemlje, dok kritičari to osuđuju kao napad na lične slobode.

Rasprava o tome kako istovremeno zaštititi privatnost korisnika i olakšati djelovanje Vladinim agencijama u digitalnoj eri na Zapadu traje otkako je Edward Snowden 2013. objavio informacije o masovnom nadzoru komunikacija koji su provodili američki i britanski špijuni.

Riječ je o ublaženom zakonskom prijedlogu u odnosu na prvobitni, koji su spriječili protivnici, a britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May u Parlamentu je rekla da nijedan dokument prije ovoga nije tako podrobno određivao šta špijuni smiju raditi i kako će biti nadzirani.

“Prijedlog zakona će dati pripadnicima naših sigurnosnih i obavještajnih agencija moć koja im je potrebna da zaštite našu zemlju, uz ugrađene najsnažnije moguće osigurače i pravila za nadzor”, onih koji će to raditi, rekla je.

Veća prava od sigurnosnih službi SAD-a 

Stručnjaci tvrde da prijedlog novog britanskog zakona omogućuje veća prava nego što ih imaju američke sigurnosne službe.

Britanski špijuni će moći od operatera zahtijevati da podatke svojih korisnika o pregledavanju interneta zadrže punu godinu dana, što njihove američke kolege ne mogu.

Međutim, May je rekla da novi prijedlog zakona samo usklađuje s vremenom već postojeće ovlasti ili ih jasno naglašava.

Policija i obavještajci smjet će tražiti samo “podatke o internetskom povezivanju”, odnosno podatke o tome koje su web stranice posjetili korisnici, ali ne i pojedinačne stranice ni historije pregledavanja.

“Podaci o internetskom povezivanju su podaci o komunikacijskoj usluzi koju je neko koristio, a ne podaci o svakoj stranici kojoj su pristupili. To je savremeni ekvivalent telefonskom računu sa specifikacijom poziva”, rekla je May.

‘Korak unazad u pogledu prava na privatnost’

S tim se ne slažu mnogi, poput Udruge računarske i komunikacijske industrije (CCIA), lobističke organizacije za internetske i telekomunikacijske kompanije.

“Taj prijedlog zakona korak je unazad u pogledu prava na privatnost i dio zabrinjavajućeg trenda prema većem institucionalnom nadzoru u Evropi, dok SAD reformira svoju politiku nadzora”. rekao je direktor CCIA-a za Evropu Christian Borggre.

Prijedlogom zakona od poslužioca se izričito zahtijeva pomoć u presretanju podataka i hakiranju uređaja nekog osumnjičenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO