Afganistanka život posvetila obrazovanju žena

Afganistanka Sakeena Yacoobi dobitnica je nagrade “Wise”, koja se dodjeljuje u Dohi, a veći dio je posvetila obrazovanju žena.

Životni put Sakena Yacoobi nije bio jednostavan. No, ona je iskoristila prilike koje su joj pružene i pomogla milionima drugih Afganistanki. Neke od njih nikad ne bi završile školu da nije bilo nje.

Uz očevu podršku, Sakeena je fakultet završila u inostranstvu, u doba kada tu mogućnost nije imala u svojoj domovini. Pokušala se vratiti u Afganistan, ali je, zbog rata, postala izbjeglica.

“U izbjegličkom kampu bilo je mučno gledati sve te izmučene ljude. Neki su izgubili sve u životu – porodicu, kuću, imovinu… Bili su očajni. Zapitala sam se: ‘Šta mogu učiniti kako bih im pomogla da promijene život?'”, priča Yacoobi.

Uvidjela je potrebu da ženama i djevojčicama pruži obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. U Afganistanu je osnovala Institut za učenje. Od 1996. godine do danas oko 12 miliona Afganistanki imalo je koristi od obrazovnih i zdravstvenih programa tog centra.

Saradnja i s talibanima

Najkonzervativnije grupe u Afganistanu protive se obrazovanju djevojčica. Talibani su 90-ih godina zatvorili škole za žensku djecu, a neke su ponovno otvorene nakon američke invazije 2001. godine. No, različite oružane grupe nastavile su kontrolirati dijelove države, tako da su se nastavili napadi na škole za djevojčice.

No, Jakubi kaže kako ona snažno vjeruje u važnost obrazovanja ženske djece i kaže da će sarađivati s bilo kim ko ima isti cilj. Čak i s talibanima.

“Nemam zbog čega brinuti kada je riječ o talibanima sve dok oni priznaju prava i važnost žena. Žene su dio društva. Ako ova država namjerava biti slobodna i napredna, mora uključiti žene u društveni život”, zaključila je Yacoobi.

Sakeena je primila brojna priznanja, ali ističe kako joj je nagrada “Wise” u Dohi posebna, jer je to priznanje važnosti obrazovanja, misije kojoj je ona posvetila cijeli život.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zahvaljujući mjerilima koje je postavila britanska vlada, na vodećim pozicijama među 100 najvećih kompanija u toj zemlji više je žena nego ikada.Ali, put prema postizanju potpune ravnopravnosti i dalje je dug, ne samo u Britaniji već diljem razvijenog svijeta.  

Published On 30 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO