Više od hiljadu turskih kamiona blokirano na ruskoj granici

Kamioni su blokirani i u Ukrajini i Gruziji jer su sada podvrgnuti puno strožijim kontrolama (EPA)

Oko 1250 kamiona s turskom robom nagomilalo se na ruskoj granici čekajući dozvolu za prijelaz granice, potvrdio je u ponedjeljak predstavnik špeditera.

Šest dana nakon što je Turska srušila ruski borbeni avion iznad svog zračnog prostora, što je prvi takav incident od Hladnog rata, pozivi za smirivanjem stanja uveliko prolaze nezapaženo.

“Rusija već četiri dana ne dozvoljava turskim kamionima ulazak u zemlju ili tranzitni prolaz”, kazao je Fatih Sener iz turskog Međunarodnog špedicijskog udruženja (UND).

“Osim što kamioni čekaju na graničnim prijelazima, Rusija ne dozvoljava kamionima koji su ušli u zemlju da iskrcaju teret na carini. Radi se o uglavnom rumunjskim i bugarskim kamionima s turskom robom, ali i kamionima iz Kazahstana i Moldavije”, dodao je.

Strožije kontrole

Kamioni su blokirani i u Ukrajini i Gruziji jer su sada podvrgnuti puno strožim kontrolama. Ekonomska šteta od zastoja kamiona s turskom robom od srijede iznosi oko 50.000 do 60.000 dolara.

Sener dodaje da sada oko stotinu kamiona koji su blokirani na ruskoj granici traži alternativne pravce.

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Barack Obama, razgovarali su danas iza zatvorenih vrata na marginama samita o klimatskim promjenama u Parizu o sirijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i obaranju ruskog aviona.

Obama je pozvao Putina da smanji tenzije sa Turskom nakon obaranja aviona. Bijela kuća saopćila je da je američki predsjednik izrazio žaljenje zbog smrti ruskog pilota.

Turska je u utorak, 24. novembra, na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder.To je izazvalo oštru reakciju Moskve.

Izvor: Agencije