Samit u Parizu: Obama odao počast žrtvama

Obama položio cvijeće na mjestu ispred koncertne dvorane Bataclan, u kojoj su napadači u 13. novembra ubili 90 osoba (AP)

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je, nedugo nakon što je stigao u Pariz na samit o klimi, pred koncertnom dvoranom Bataclan odao počast žrtvama napada, prenose agencije.

U društvu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i pariske gradonačelnice Anne Hidalgo položio je cvijeće na mjestu ispred koncertne dvorane u kojoj su napadači u 13. novembra ubili 90 osoba.

Sve se odvijalo pod pojačanim sigurnosnim mjerama koje su obuhvatale helikopterski nadzor i zatvaranje saobraćaja na tom području, objavili su mediji.

Vanredno stanje

U simultanim atentatima u nekoliko pariskih četvrti 13. novembra ubijeno je 130 ljudi, najviše u dvorani Bataclan, gdje je nekoliko stotina ljudi ranjeno.

Zbog tih napada u Francuskoj je još na snazi vanredno stanje.

Samit o klimi UN-a okupit će u ponedjeljak u Parizu gotovo 120 šefova država, među kojima su i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica EU-a, zemalja odgovornih za najveću emisiju štetnih ugljikovih plinova.

Izvor: Agencije