SAD podržao tursku verziju o obaranju aviona

„Podaci SAD-a koje sam vidio podržavaju tursku verziju događaja", rekao je Douglas Lute (AP)

Američke obavještajne službe smatraju da je Turska u pravu kada navodi da su ruski avioni prekršili njen zračni prostor, rekao je ambasador SAD-a u NATO-u Douglas Lute.

„Podaci SAD-a koje sam vidio podržavaju tursku verziju događaja”, rekao je Lute novinarima, prenosi Reuters.

Turski lovci oborili su ruski vojni avion na granici sa Sirijom 24. novembra jer je prekršio turski zračni prostor. Rusija ističe da je borbeni avion Su-24 bio iznad Sirije. 

Rusija je nakon obaranja vojnog aviona ograničila turistička putovanja u Tursku, ostavila turske kamione da čekaju na granici, konfiscirala veće količine namirnica uvezenih iz Turske i počela s pripremom širih ekonomskih sankcija.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, ponovio je kako je spreman u što skorije vrijeme sastati se s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, s kojim bi razgovarao o situaciji nastaloj nakon što je turski F-16 oborio ruski bombarder.

Bez susreta Erdogana i Putina

Dva lidera prisustvuju globalnom samitu o klimi koji je danas počeo u Parizu, ali je iz Kremlja saopćeno da neće doći do njihovog susreta. 

Putin je odbio razgovarati s Erdoganom, jer se Ankara ne želi izviniti zbog obaranja ruskog aviona, saopćeno je iz Kremlja.

Tursko rušenje ruskog aviona jedno je od najtežih incidenata između neke članice NATO-a i Rusije, navode agencije. 

Ankara je odmah nakon rušenja aviona sazvala hitan sastanak Alijanse gdje je druge članice obavijestila o incidentu. 

Izvor: Agencije