Prvi susret Netanyahua i Abbasa u pet godina

Do susreta je došlo samo dva mjeseca nakon izbijanja najžešćeg nasilja u Izraelu i palestinskim područjima (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, susreli su se prvi put nakon pet godina, na globalnom samitu o klimi u Parizu.

Dvojica čelnika rukovala su se tokom zajedničkog fotografiranja svjetskih lidera na UN-ovom samitu o klimi (COP21), gdje su stajali jedan pored drugoga.

Do ovog susreta je došlo samo dva mjeseca nakon izbijanja najžešćeg uličnog nasilja u Izraelu i palestinskim područjima u posljednjih nekoliko godina i propasti mirovnog procesa prije osamnaest mjeseci, prenose agencije.

Spor Izraela sa EU

Netanyahu se danas susreo i sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini. 

Između Izraela i EU-a izbio je spor zbog odluke 28 članica evropske zajednice o označavanju izraelskih proizvoda koji dolaze sa okupiranih područja.

Izrael je zauzvrat u nedjelju suspendirao ulogu EU-a u obustavljenom mirovnom procesu.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova ranije ovoga mjeseca saopćilo je kako diplomati Izraela neće sudjelovati na velikom broju zakazanih sastanaka EU-a.

Mirovni proces je već duže vrijeme zamrznut, a posljednji pokušaji, predvođeni službenim Washingtonom i podržani od drugih međunarodnih posrednika, poput EU-a, Rusije i UN-a, propali su u aprilu 2014. godine.

Izvor: Agencije