Priveden nagrađivani egipatski novinar

Lokalni mediji također su izvjestili da je Alexandrani pritvoren na aerodromu (Al Jazeera)

Nagrađivani egipatski novinar i političko-socijalni istraživač uhapšen je nakon ispitivanja na međunarodnom aerodromu u Hurghadi, saopćila je njegova supruga, dodajući da još nisu otkrivene optužbe protiv njega. 

Ismail Alexandrani (32) odveden je na ispitivanje kada je iz Berlina sletio u Hurghadu u nedjelju, rekla je Khadeega Gafar u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru. 

Dodala je da je dobila informaciju o slučaju svoga supruga razgovarajući sa “anonimnim sigurnosnim izvorom”.

Lokalni mediji također su izvijestili da je Alexandrani pritvoren na aerodromu. 

“Nisam u kontaktu sa Ismailom”, kazala je, dodavši da mu je pasoš oduzet.

“Još nisam sigurna gdje je on. Rekli su mi da bi mogao biti u Kairu. Mogao bi biti i u Hurghadi.”

“Vraćao se u Egipat nakon nekog vremena da vidi svoju porodicu. Plan mu je bio da leti u Hurghadu, ne u Kairo, kako bi izbjegao ispitivanja”, dodala je. 

Učesnik na konferenciji o borbi protiv terorizma

Alexandrani je nedavno učestvovao na konferenciji o borbi protiv terorizma u Berlinu, kazala je Gafar. 

Od 2013. godine, egipatske vlasti obrušile su se na slobodu izražavanja nakon što je svrgnut demokratski izabran predsjednik Muhamed Mursi iz Muslimanske braće. 

Angelita Baeyens, direktorica u organizaciji Robert F. Kennedy Ljudska prava u Washingtonu, rekla je za Al Jazeeru da je hapšenje novinara u Egiptu razlog za “duboku brigu”. 

“Iako optužbe protiv Alexandranija, ako one postoje, i okolnosti njegovog zatvaranja još nisu jasni, maltretiranje aktivista, nezavisnih novinara i branioca ljudskih prava u Egiptu stvara veliku zabrinutost i otvara ozbiljna pitanja o posvećenosti zemlje poštivanju prava njenih građana o slobodi izražavanja i udruživanja.”

Moguće je, kaže Gafar, da je Egipatska ambasada u Berlinu poslala neke instrukcije vlastima u Egiptu. 

“Neki članovi Muslimanske braće učestvovali su na konferenciji u Berlinu, ali Ismail je kritičan prema Muslimanskoj braći”, rekla je. 

“Sigurnosne službe ovo znaju. Kritizirao ih je na društvenim mrežama… Egipatske vlasti su veoma osjetljive… ako ste na istom mjestu kao ljudi iz Muslimanske braće, onda je to problem za njih.”

Više od 3.700 građana optuženo

Prema organizaciji Human Rights Watch, više od 3.700 civila je optuženo na vojnim sudovima od oktobra 2014., kada je predsjednik Abdel Fattah el-Sisi produžio nadležnosti vojnih sudova na period od dvije godine. 

Mnogi od ovih građana optuženi su za “djela povezana sa protestima i navodnim povezivanjem sa Muslimanskom braćom”. 

Kako stoji na njegovom Twitter profilu, Alexandrani je također “stručnjak za ekstremizam na Sinaju i u Egiptu, islamizam i postislamizam, i aktivista za ljudska prava”. Također je bio istraživač u Međunarodnom centru Woodrow Wilson u Washingtonu. 

Prošle godine dobio je nagradu Open Eye-Hany Darweesh za esej te nagradu Pokreta za demokratiju svjetske omladine 2009. godine. 

Izvor: Al Jazeera