Izrael: Osuda za ubistvo Palestinca

U izraelskim zatvorima nalazi se gotovo 6.000 Palestinaca, od čega 50 žena i 300 maloljetnika (AP)

Izraelski sud osudio je trojicu Izraelaca u slučaju ubistva 16-godišnjeg Palestinca koji je otet, pretučen i živ spaljen.

Mohammed Abu Khdair je uhvaćen ispred svog doma u Shuafatu u Istočnom Jerusalemu i odvezen u šumu, gdje je živ spaljen 2. jula 2014. godine.

Sud je u ponedjeljak glavnog osumnjičenog u ovom slučaju proglasio odgovornim, ali ne i krivim, jer su njegovi advokati odmah uložili žalbu i zatražili psihološku procjenu svog klijenta.

Druga dvojica su proglašeni krivima. Nisu navedeni podaci o kaznama.

Žestoki nemiri i rat

Ubistvo Abu Khdaira izazvalo je najgore nemire u Jerusalemu u proteklih deset godina, a nemiri su se potom proširili na palestinske gradove u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Noćni okršaji između palestinskih stanovnika i izraelske policije trajali su sedmicama.

Samo nekoliko dana kasnije, rat u Gazi je započeo. Nakon više od 50 dana, poginulo je više od 2.100 Palestinaca, većinom civila, te 73 Izraelca, uglavnom vojnika.

Trojica osumnjičenih, 31-godišnji radikalni muškarac i dvojica maloljetnika, uhapšeni su nekoliko dana nakon ubistva. Priznali su to krivično djelo sigurnosnoj službi Shin Bet, kazavši kako je riječ o odmazdi za ubistvo trojice tinejdžera naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Trojica Jevreja, uhapšenih pod optužbom da su ubili palestinskog mladića, priznali su krivicu, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na izraelske zvaničnike. Napadi Izraela na Gazu ušli su u sedmi dan, broj poginulih raste. U artiljerijskim napadima i vazdušnim udarima poginule su 172 osobe, a više od 1.200 je ranjenih. Među smrtno stradalima većinom su civili.

Published On 14 Jul 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO