IHH: Rusi gađali tursku humanitarnu pekaru u Siriji

Pekara koju je uspostavila jedna od najvećih turskih humanitarnih organizacija IHH bila je meta ruskih zračnih udara u sirijskoj pokrajini Idlib, navela je ta organizacija.

Sirijski opozicioni aktivisti krive Rusiju za napade u kojima su u nedjelju poginule najmanje 44 osobe.

Organizacija IHH je na Twitteru u ponedjeljak objavila kako je pekara, uspostavljena prije 16 mjeseci, dnevno osiguravala hljeb za gotovo 45.000 interno raseljenih Sirijaca.

Mustafa Ozbek, iz odjela za medije IHH-a, kazao je Al Jazeeri da se pekara nalazila u gradu Saraqibu i da je uništena u napadu.

„Oni su u potpunosti uništili našu pekaru i mlin za brašno koji se nalazio u zgradi. Ta pekara bila je veoma važna, jer je proizvodila hljeb za interno raseljene Sirijce. Mještani navode kako su zračne udare izveli ruski avioni te dodali kako su Rusi i u proteklim danima gađali ta područja. Najmanje 20 projektila su izbacila četiri ruska ratna aviona“, kazao je Ozbek.

„Ovo je prvi put da se neko od naših postrojenja našlo na meti, no aktivisti kažu da su kamioni s humanitarnom pomoći i skladišta hrane također napadani.“

Paljba kao upozorenje

Niko od uposlenika nije nastradao u napadu, navode iz IHH-a.

Zračnim udarima mete su bile i užurbana pijaca, kao i nekoliko drugih područja pokrajine Idlib.

Bulent Yildirim, predsjednik IHH-a, za Agenciju Anadolija je kazao: „Ako se napadaju pekare i kampovi, onda to znači da je cilj eliminacija kompletnog sirijskog naroda.“

Zvaničnici IHH-a su za turski Daily Sabah kazali da su ruski avioni prvo ciljali lokacije blizu pekare kao upozorenje, a kako su ljudi napustili pekaru, mlažnjaci su ponovo napali i uništili zgradu.

Ruska vlada još nije odgovorila na optužbe IHH-a.

Tenzije između Ankare i Moskve su porasle nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion za koji je kazala da je upao u njen zračni prostor i da je zbog toga prethodno imao brojna upozorenja.

Pet žrtava

Kada je riječ o drugim dijelovima te ratom zahvaćene zemlje, Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavio je kako je najmanje pet osoba (od kojih jedno dijete) poginulo u navodnim ruskim zračnim udarima. Desili su se u gradu Azazu u pokrajini Halep u nedjelju navečer, navode iz SOHR-a.

Sirijska Građanska odbrana, tim civilnih spasilačkih službi, javlja kako je sedam kamiona s humanitarnom pomoći također bilo meta udara.

Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi te navode.

Rusija navodi kako napada oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) i druge „teroriste“, no kritičari je optužuju da više gađa druge pobunjeničke grupe nego ISIL. Idlib nije uporište te oružane grupe koja kontrolira veće dijelove istočne Sirije.

Iz SOHR-a su prošle sedmice naveli kako je u ruskim zračnim udarima poginulo više od 400 civila od septembra ove godine, kada su počeli udari. U ratu u Siriji do sada je poginulo najmanje 250.000 osoba, a više od polovine sirijskog stanovništva (22,4 miliona) je interno raseljeno ili izbjeglo iz države.

Izvor: Al Jazeera i agencije