Ferrari u centru spora grada i privatnika

Ikona luksuznih sportskih automobila, italijanski Ferrari, našao se u središtu tržišnog spora između stanovnika Maranella, grada gdje je Ferrari i nastao, te rent-a-car agencija, koje skupocjene automobile iznajmljuju velikom broju turista.

Ferrarijev muzej u Maranellu je mamac za turiste iz cijelog svijeta. Međutim, dvije-tri ulice dalje on je tema u sasvim drugom kontekstu. Lokalno stanovništvo je zabrinuto zbog sve većeg broja rent-a-car kompanija koje u svojoj ponudi nude i automobile tog proizvođača.

Kompanije profitiraju od svjetske reputacije Ferrarija tako što onima koji ne mogu priuštiti ovakav luksuz ipak nude mogućnost da ga provozaju po cijeni prosječne večere. Deset minuta za osamdeset eura.

Buka iz Ferrarijevih motora gotovo uvijek plijeni pažnju na ulicama gradova širom svijeta, osim u Maranellu. Čak naprotiv.

Gradonačelnik Massimiliano Morini tvrdi da rent-a-car agencije postaju sve popularnije kako raste i broj pritužbi lokalnog stanovništva.

Brojne prijave

“Imamo dosta prijava što od stanovnika, što od kompanija u našem gradu. Razumijem da rent-a-car agencije moraju raditi, ali tu su i restorani, trgovine, butici, kojima je dosadilo ponekad neprikladno ponašanje povremenih Ferrarijevih vozača”, poručio je gradonačelnik Maranella.

Maranello godišnje posjeti više od 300.000 turista i veliki broj njih dolazi ovdje upravo zbog Ferarija. Ali od sada, ukoliko odluče sjesti za njegov volan, morat će se pridržavati strogih pravila.

Uprava grada uvela je strožije novčane kazne za vlasnike kompanija koje iznajmljuju Ferrarije, te vremenske zabrane, što je vlasnicima agencija potpuno neshvatljivo.

Stefano Ravazzini, vlasnik rent-a-car agencije, kazao je: “Glavni problem je gradska regulacija koja uvodi posebna pravila za ovu vrstu aktivnosti, što u startu stvara velike probleme. Naprimjer, uveli su nam zabranu rada od 13:30 do 14:30, a to je vrijeme kada se najveći broj turista nalazi u Maranellu. To je isto kao da restoranu zabranite rad od jedan do dva poslije podne”.

Žalba na odluku grada je sudski odbijena, što mnoge navodi na zaključak da bi njihov biznis bio bolje prihvaćen u gradu čiji su stanovnici manje naviknuti na ove luksuzne sportske automobile.

Izvor: Al Jazeera