Bosanski Srbin s potjernice u američkom zatvoru

U Sjedinjene Države je s prostora bivše Jugoslavije došlo oko 190 hiljada izbjeglica, a vjeruje se da su među njima i ratni zločinci (Wikipedia)

Piše: Ivica Puljić

Na saveznom sudu u Clevelendu (Ohio), 6. siječnja 2016. godine treba se okončati suđenje bosanskom Srbinu Slobodanu Mutiću koji je prilikom ulaska u Sjedinjene Države lagao vlastima da nije sudjelovao u ratnim operacijama na području bivše Jugoslavije.

Slobodan Mutić, stanovnik grada Barbenton u saveznoj državi Ohio, bit će poslan natrag u Hrvatsku radi suđenja za ubojstvo dvije osobe, ali tek nakon što odsluži dvogodišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama zbog laganja američkim imigrantskim vlastima, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Hrvatska vlada je za Mutićem raspisala tjeralicu zbog ubojstva Stjepana i Paule Cindrić koja su se dogodila u siječnju 1992. godine u Petrinji. Prema navodima iz Mutićevog priznanja na američkom sudu on i Dragan Perenčević su ubili bračni par Cindrić.

‘Kriv sam’

Nakon što se pojavio pred saveznim sudom u Clevelandu, sutkinja Patricia Gaughan ga je upitala osjeća li se krivim? Odgovorio je, uz pomoć prevoditelja – kriv sam”! Nakon što je nekoliko dana proveo u zatvoru na nogu mu je stavljena elektronska sprava koja prati njegovo kretanje, te je pušten kući odakle će 6. siječnja iduće godine morati otići na sud gdje će mu sutkinja Gaughan izreći kaznu – dvije godine zatvora u Sjedinjenim Državama i protjerivanje u Hrvatsku gdje ga čeka suđenje za dvostruko ubojstvo.

Mutić, koji je u Sjedinjene Države došao 1999. godine iz Rumunjske, je u razgovoru kojeg su s njim 2012. godine vodili agenti Domovinske sigurnosti, izjavio da je Perenčević, koji živi u Srbiji, bio taj koji je planirao navedena ubojstva:”Svi znaju tko je on bio, da je njegovo oružje bilo zadržano u policiji te da je mogao ubiti koga kod je želio. To je i učinio” – naveo je 53-godišnji Slobodan Mutić u svom priznanju u siječnju 2012. godine.

U vrijeme kada je zločin počinjen Mutić je bio pripadnik JNA te kasnije pripadnik vojnih snaga takozvane Republike Srpska Krajina – navodi se u dokumentu o priznanju kojeg u posjedu ima američki sud na kojem je ustanovljeno da su Mutić i još jedan muškarac pucali bračnom paru Cindrić u glavu zbog njihove nacionalnosti (Hrvati) te da su iz njihovog stana odnijeli veću sumu stranog novca.

Zanimljivo je da je Mutić o ovom zločinu bio ispitivan još u siječnju 1992. godine, da je i tada priznao da je bio umiješan u zločin, ali je nakon samo mjesec dana pušten iz lokalnog zatvora.

Mutić je ratni invalid (ima vještačku nogu) ima problema sa sluhom, jer je tijekom rata nagazio na eksplozivnu napravu.

Status izbjeglice

Nakon što je 1999. godine došao u Sjedinjene Države, Slobodan Mutić je dobio status izbjeglice, a nekoliko godina kasnije zatražio je američko državljanstvo. Tada su krenuli problemi za njega, jer su, prilikom procesa dobijanja državljanstva, službenici Domovinske sigurnosti ustanovili da je za Mutićem Hrvatska objavila tjeralicu. Nekoliko godina je trajalo prikupljanje dokumentacije, da bi protiv Slobodana Mutića bila podignuta optužnica u prosincu prošle godine.

“Sjedinjene Države su raj za izbjeglice, ali ne i za kriminalce koji krše ljudska prava” – izjavio je u posebnom priopćenju savezni tužitelj Steven Dettelbach dodajući da je Mutić “…lagao kada je ulazio u Sjedinjene Države te da će zbog toga biti kažnjen. Isto se tako nadamo da će odgovarati za sve ono sto je učinio prije dolaska u Ameriku kada se vrati na suđenje u Hrvatsku”.

Slobodan Mutić je jedan od nekoliko stotina osoba za koje su američke vlasti ustanovile da su krile svoju ulogu u ratovima na području bivše Jugoslavije.

Vjeruje se da se među njima nalazi određen broj ratnih zločinaca. U Sjedinjene Države je s prostora bivše Jugoslavije došlo oko 190 tisuća izbjeglica, najviše iz Bosne i Hercegovine – 140 tisuća i Kosova.

Izvor: Al Jazeera