Turska policija rastjerala demonstrante nakon ubistva advokata

Na istanbulskom Taksimu se okupilo najmanje 2.000 ljudi (EPA)

Turska policija je upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su se okupili na Trgu Taksim u Istanbulu nakon što je objavljeno da je poznati kurdski advokat Tahir Elci ubijen u Diyarbakiru.

Kako prenosi Reuters, na Taksimu se okupilo najmanje 2.000 ljudi. 

Advokat je ubijen vatrenim oružjem u subotu u turskom gradu Diyarbakir u kojem su većinsko stanovništvo Kurdi, objavili su turski mediji i kurdski političar.

Tahir Elci, predsjednik Advokatske komore Diyarbakira, našao se u razmjeni vatre između kurdskih pobunjenika i snaga sigurnosti dok je držao konferenciju za novinare u Diyarbakiru, objavili su turski mediji.

Elci je bio istaknuta figura u redovima Kurda u Turskoj, a preminuo je u bolnici od posljedica ranjavanja, prenio je državni kanal TRT.

Agencija Anadolija je objavila da je Elci ubijen kada su pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) otvorili vatru na njega. 

Snage sigurnosti u Diyarbakiru uzvratile su na vatru napadača te je došlo do sukoba, u kojem je ranjeno više osoba među kojima tri policajca, te novinar Anadolije.

Jedan od trojice policajaca preminuo je nakon što je prebačen u bolnicu.

Ostali ranjeni u napadu također su prebačeni u bolnicu, prenosi Anadolija.

Kogradonačelnik Firat Anli je na Twitteru potvrdio da je Elci ubijen.

Turske vlasti su uhapsile Elcija u oktobru zbog komentara vezanih za zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK), koji su objavljeni u televizijskom prenosu. Vlasti su ga nedugo nakon hapšenja oslobodile.

Erdogan: Borba protiv terorizma

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u vezi sa napadom u Diyarbakiru, izjavio je kako će Turska odlučno nastaviti borbu protiv terorizma.

Predsjednik Erdogan je uputio poruke saučešća porodicama ubijenog Elcija i turskog policajca, a ranjenima u napadu što brže ozdravljenje.

“Ovaj događaj jasno ukazuje na to koliko je tačna odlučnost Turske u borbi protiv terorizma. Ovu borbu ćemo voditi do kraja, bez straha i bez predaha. Istom odlučnošću mi nastavljamo s našom borbom”, poručio je Erdogan.

Istok i jugoistok Turske su od početka ljeta poprište čestih napada PKK-a, a najčešće mete su pripadnici turskih snaga sigurnosti.

Uporedo s tim, turske snage sigurnosti provode antiterorističke akcije, uključujući i zračne udare na uporišta PKK-a u planinama.

Porast nasilja uništio je mirovni proces koji je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno sa pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012. godine kako bi se okončala pobuna i sukobi sa više od 40.000 poginulih.

PKK, koji se smatra terorističkom organizacijom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, vodi trodecenijsku pobunu protiv turske vlade

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO