VIDEO: Ruska krstarica ‘Moskva’ uplovila u vode Sirije

Krstarica ‘Moskva’ u vodama Sirije [Izvor: YouTube/ Минобороны России]

Ruski ratni brod Moskva, pored raketa naoružan antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju, kako bi se brinuo o ruskim avionima u zraku.

Brod je težak 11.500 tona i visok 186 metara. Krstarica Moskva je u suštini pomorska verzija dugog dometa zračnog odbrambenog sistema S-300.

Krstarica Moskva može operativno pokriti cijelu južnu Tursku od Latakije, vodeći računa da od sada nadalje ruski avioni budu sigurni u zraku, navodi Sputnjik.

Krstarica će, čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje učestvuju u napadima u Siriji, reagirati ispaljivanjem projektila.

Rusija je rasporedila napredni sistem protuzračne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija, saopćilo je u četvrtak rusko Ministarstvo odbrane.

“Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku zračnu bazu bazu Khmeimim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Na videosnimku postavljenom na zvaničnu Facebook stranicu ruskog ministarstva prikazano je istovaranje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Zaštita aviona

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopćila da će instalirati PZO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode zračne udare od 30. septembra.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je kako je ruska vojska bila sigurna da ruske avione koji uništavaju mete grupe Islamska država Irak i Levant neće napasti snage koalicije protiv ISIL-a, predvođene SAD-om.

Obaranje ruskog aviona je, međutim, to promijenilo i “sada će sigurnost aviona ruske flote (…) biti garantirana sigurnijim sredstvima”, dodao je on.

Američki zvaničnici ranije su kritizirali odluku Rusije da pošalje rakete u Siriju, ističući da njihovo prisustvo izaziva “pojačanu zabrinutost” zbog širine njihovog dometa od 400 kilometara, koji se prostire preko granica Sirije prema Turskoj.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da taj sistem “predstavlja značajnu prijetnju svakome”, prenosi AFP.

“Postoji značajna zabrinutost i što se tiče zračnih operacija u Siriji”, naveo je taj zvaničnik.

Rakete S-400 imaju domet od skoro 400 kilometara, što znači da mogu prodrijeti duboko u tursku teritoriju ili su potencijalna prijetnja avionima iz koalicije, predvođene SAD-om, navodi francuska agencija.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Izvor: Agencije