Rođaci Alana Kurdija dobili azil u Kanadi

Neka ovo bude posljednji takav događaj, rekao je Alanov otac, Abdullah Kurdi (AP)

Rođaci preminulog sirijskog dječaka Alana Kurdija, čija je fotografija potresla svijet, dobili su azil u Kanadi, prenijeli su kanadski mediji.

Tetka dječaka, koja živi u Vancouveru, rekla je novinarima da su kanadske imigracijske službe odobrile azil njegovim rođacima.

Kanada će idućeg tjedna početi primati sirijske izbjeglice, a do kraja godine se očekuje da će ih doći oko 10.000.

Predviđeno je da u prva dva mjeseca iduće godine u Kanadu bude prebačeno 15.000 sirijskih izbjeglica.

Azil u Kanadi dobila su dvojica Alanovih starijih rođaka, zajedno s petero djece, no njegov otac Abdullah Kurdi odlučio je da ne ide u Kanadu.

“Bio sam ljut na njihovu vladu, ali sada… ljutnja je prošla”, rekao je Abdullah.

Kaže i kako je našao utjehu u činjenici da je smrt njegovog sina pomogla da se izmijeni globalna percepcija o izbjeglicama.

“To je poruka koju je Bog poslao svijetu. To što sam izgubio obitelj, otvorilo je vrata mnogim drugim obiteljima”, rekao je Abdullah Kurdi.

Utopilo se troje članova porodice

Fotografija beživotnog tijela dječaka, izbjeglice iz Sirije, pronađenog na turskoj plaži, obišla je početkom rujna cijeli svijet. U prevrtanju brodice kojom su se prevozile sirijske izbjeglice, utopili su se i njegov dvije godine stariji brat i majka.

Njih troje ukopani su u sirijskom gradu Kobaniju.

“Neka ovo bude posljednji takav događaj”, rekao je tada Abdullah Kurdi.

Ispričao je kako su mu sinovi i supruga umrli na rukama, jedno po jedno.

Za opasni put preko Mediterana platio je 4.000 eura za četiri mjesta na čamcu od pet metara, na kojem je bilo 12 izbjeglica.

Turska policija je kasnije objavila kako je uhapsila četiri osobe odgovorne za smrt 12 izbjeglica među kojima su i tri člana obitelji Kurdi.

Izvor: Agencije