Poljska neće isporučiti Polanskog SAD-u

Odluka suda da se Polanski ne izruči SAD-u postala je pravno obavezujuća i na nju se ne može ponovo uložiti žalba (AP)
Odluka suda da se Polanski ne izruči SAD-u postala je pravno obavezujuća i na nju se ne može ponovo uložiti žalba (AP)

Poljska neće izručiti reditelja Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je optužen za silovanje maloljetnice.

Iz Kancelarije tužioca u Krakovu navode da je analiza dokaza pokazala kako je ranija odluka suda da se Polanski ne isporuči SAD-u bila ispravna, prenosi Reuters.

“Analiza dokaza prikupljenih u tom slučaju omogućuje da se prizna kao opravdana odluka regionalnog suda u Krakovu da odbije izručenje Romana Polanskog američkim vlastima”, navedeno je u saopćenju tužilaštva. 

Time je odluka suda da se Polanski ne izruči SAD-u postala pravno obavezujuća i na nju se ne može ponovo uložiti žalba. 

“Time završava pravni postupak protiv Polanskog”, rekao je Jerzy Stachowicz, jedan od njegovih advokata.

Slučaj koji je trajao 40 godina

Slučaj Oscarom nagrađenog reditelja, koji sada ima 82 godine, poznati je međunarodni pravni postupak koji se vodio gotovo četiri decenije.

Ova odluka znači da je Polanski sada slobodan da živi i radi u Poljskoj, prenosi AFP.

Sjedinjene Američke Države ga traže zbog silovanja 13-godišnje Samanthe Geimer tokom snimanja u Los Angelesu 1977. godine i smatraju ga bjeguncem, jer je napustio zemlju nakon što je priznao krivicu za taj odnos.

Reditelj je odslužio 42 dana u zatvoru kao dio dogovora od 90 dana zatvora.

Pobjegao je iz SAD-a naredne godine, smatrajući da bi sudija koji je vodio njegov slučaj mogao odbaciti dogovor i osuditi ga na višegodišnju zatvorsku kaznu, prenose agencije.

Reditelj, glumac, scenarist i producent Polanski je autor četrdesetak filmova, među kojima su “Bal vampira”, “Rozmerina beba”, “Chinatown”, “Stanar”, Tess” i “Pijanist”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO