UN: Husi blokiraju humanitarnu pomoć

Ujedinjeni narodi optužili su pobunjenike plemena Husi da blokiraju isporuku humanitarne pomoći za Taiz. Navodi se da 200.000 civila u tom trećem po veličini gradu u Jemenu živi pod opsadom.

Borci vladinih snaga u gradu Taizu nastoje ponovno zauzeti treći najveći grad u Jemenu.

Ali pobunjenici iz plemena Husi još odolijevaju napadima, uz podršku elitne Republikanske garde – trupa lojalnih svrgnutom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Dok borbe ne jenjavaju, humanitarna situacija je sve gora. UN tvrdi da pobunjenici plemena Husi zaustavljaju kamione s humanitarnom pomoći na kontrolnim punktovima, odnosno propuštaju vrlo male količine.

Analitičarka Iona Craig, koja je nedavno posjetila Taiz, kaže da su civili na udaru.

“Grad je trenutačno pod opsadom, civili pate, a i bolnice rade otežano. Sve medicinske zalihe su  potrošene. Nedostatak hrane i goriva prisiljava civilno stanovništvo da se oslanja na ratne profitere”, kaže Craig.

Taiz ključna strateška tačka

Vojni zapovjednici kažu da je Taiz ključna strateška tačka jer se nalazi na glavnom putu – od prijestolnice Saane do drugog najvećeg dana Adena – koje kontroliraju zaraćene strane.

UN poziva Huse da prekinu blokadu ruta za opskrbu. Navode da 200.000 stanovnika treba pitku vodu, hranu i medicinsku njegu.

“Ljudi po noći prelaze u dijelove u okolici grada koje kontroliraju Husi i kupuju plinske boce za kuhanje i hranu po astronomskim cijenama. Međutim, onda im se boce s plinom oduzimaju jer ih ne smiju unositi u grad”, navodi Craig.

Prije rata više od polovine stanovnika Jemena živjelo je ispod granice siromaštva. To je najsiromašnija arapska država.

Sada su stanovnici Taiza na korak do gladovanja, a čini se da je Jemen na rubu propasti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO