Rusija traži da se Aja Sofija vrati Pravoslavnoj crkvi

Mike Pompeo je upozorio da bi promjena statusa Aje Sofije ugrozila njeno nasljeđe (EPA)

Zastupnici ruske Državne dume podržali su ideju da se Pravoslavnoj crkvi vrati Aja Sofija u Istanbulu, saopćio je predsjednik komiteta Dume za pitanja imovine, koordinator međupartijske parlamentarne grupe za zaštitu kršćanskih vrijednosti Sergej Gavrilov.

Gavrilov je istakao da „ruska strana smatra neophodnim da podsjeti na najstariju svetinju cijelog hrišćanskog svijeta, Svetu Sofiju Carigradsku u Turskoj, u Istanbulu, drevnu bizantijsku crkvu, čija je historija povezana sa historijom Vaseljenskog sabora“, javljaju ruski mediji.

“Očekujemo od turske strane prijateljski korak – vraćanje crkve Svete Sofije hrišćanskoj crkvi”, rekao je Gavrilov.

Pretvorena u muzej

Aja Sofija je 1453. godine pretvorena u džamiju. To je i ostala skoro 500 godina, dok je nova Republika Turska, pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka, 1931. godine nije pretvorila u muzej i zabranila u njoj sve vjerske službe, i kršćanske i muslimanske.

Upisana je u listu kulturne baštine UNESCO-a 1985. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

I danas je smatraju jednim od čuda arhitekture… Otvorena davne 537. godine, Aja Sofija je čuvena po svojoj veličini i ljepoti.

Published On 21 Dec 2013

Aja Sofija je prvo bila crkva, zatim džamija, a danas je muzej. Sada je pokrenuta kampanja da se opet pretvori u džamiju. Pojedinci smatraju da je to još jedan primjer pokušaja aktuelne Vlade da u Turskoj uspostavi vjersku državu.

Published On 21 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO