Krim: Milioni ljudi danima bez struje

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak optužio je ukrajinske vlasti da namjerno odbijaju obnoviti ovu naponsku mrežu (AP)

Stanovnici regije Krima, koju je Rusija aneksirala od Ukrajine, već tri dana su bez pouzdanog izvora električne energije.

Naponske linije kojima je električna energija dolazila iz Ukrajine uništene su tokom vikenda i sada se Krimljani moraju pouzdavati u privremene izvore struje.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak optužio je ukrajinske vlasti da namjerno odbijaju obnoviti ovu naponsku mrežu koju su raznijeli nepoznati saboteri.

Navodi se kako se dva miliona ljudi, koji žive na ovom poluotoku, sada oslanjaju na agregate za hitne potrebe kako bi se zadovoljile osnovne potrebe za električnom energijom, te da proukrajinski aktivisti, uključujući nacionalističke jedinice i etničke Tatare, sprečavaju popravku naponske mreže.

Prijetnje iz Moskve

Ukrajinska Vlada odbacila je navode o taktičkoj podršci ovim aktivistima kao „u potpunosti neosnovane“. Ove navode izrekla su dva ukrajinska parlamentarca agenciji Reuters.

Ovaj sukob bi mogao potpaliti tenzije između Ukrajine i proruskih boraca na istoku ove države gdje nedavni porast slučajeva kršenja prekida vatre prijeti rušenju primirja nakon dva mjeseca relativne smirenosti.

Zbog incidenta sa Krimom, Rusija je zaprijetila u Ukrajini da će prekinuti dostavu plina i isporuke uglja.

Izvor: Al Jazeera i agencije