Putin: Rusija neće tolerirati napade poput današnjeg

Rusija neće tolerirati napade poput današnjeg na njen vojni avion koji je srušila raketa „zrak-zrak“, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice, izjavio je u utorak u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin istakavši da ruski avion i piloti nisu predstavljali prijetnju Turskoj.

„Razumijem da svaka zemlja ima svoje vlastite regionalne interese i uvijek smo to poštovali. Međutim, nikada nećemo tolerirati zločine kakav je ovaj današnji“, naglasio je ruski lider na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom II., prenose ruski mediji.

„Naš avion srušen je nad Sirijom raketom ‘zrak-zrak’ ispaljenom iz turskog aviona F-16. Pao je na teritoriju Sirije, četiri kilometra od granice s Turskom. U vrijeme kada je na njega izvršen napad, bio je u zraku na 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometra od turske teritorije. U svakom slučaju naši piloti i naš avion nisu bili prijetnja Turskoj. To je očito. Oni su provodili operaciju protiv ISIL-a“, istaknuo je Putin.

Po njegovim riječima, ruski avion letio je nad sjevernom Latakijom gdje su koncentrirani borci koji dolaze iz Rusije. Istakao je da je rušenje ruskog borbenog aviona zabijanje „noža u leđa Rusije“ koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.

Za rušenje aviona Suhoja-24 optužio je „saučesnike terorista“.

„Današnji gubitak povezan je sa zabijanjem noža u naša leđa koje su izvršili saučesnici terorista. Ne mogu drukčije okarakterizirati ono što se danas dogodilo“, kazao je.

Kako je dalje rekao, Rusija je već dugo upoznata s isporukom nafte Turskoj sa sirijskog teritorija koji su zauzeli pripadnici ISIL-a.

„Sada smo dobili nož u leđa: napade na naše avione koji se bore protiv terorizma“, kazao je. Također je rekao da je Turska napala ruski Su-24 uprkos tome „što smo mi potpisali sporazume s američkim partnerima o sprječavanju incidenata u zraku, a Turska je, kao što je poznato, među zemljama koje su proglasile borbu protiv terorizma unutar koalicije predvođene SAD-om“.

Odluka Lavrova

Kazao je da kontakti Turske s članicama NATO-a nakon napada na ruski avion izgledaju kao pokušaj da Savez posluži teroristima. Umjesto da su odmah uspostavili kontakt s Rusijom nakon incidenta, rekao je ruski predsjednik, oni su pozvali partnere u NATO-u na razgovore o tom pitanju.

„To izgleda kao da smo mi srušili turski avion, a ne obratno. Znači li to da oni žele da NATO posluži ISIL-u?“

Putin je kazao da je avion u trenutku kad je pogođen bio kilometar unutar sirijskog zračnog prostora i da je pao četiri kilometra u dubini sirijskog teritorija, dok Ankara tvrdi da je letjelica bila u zračnom prostoru Turske.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je kazao kako neće otputovati u Tursku sutra kako je planirano nakon obaranja ruskog borbenog aviona.

Lavrov, koji se obratio novinarima u južnom ruskom gradu Soči, savjetovao je Ruse da ne idu u Tursku, te da u toj državi prijetnja od terorista nije ništa manja nego u Egiptu gdje je prošlog mjeseca bombaškim napadom oboren ruski putnički avion.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu poručio je da ta zemlja ima pravo poduzimati sve mjere u cilju zaštite svoje teritorije i građana.

“Cijeli svijet treba da zna da ćemo činiti sve napore i poduzimati sve mjere u cilju zaštite naših granica, života i sigurnosti naših građana u svakom smislu. Reakciju naših zračnih snaga na letjelicu koja je narušila turski zračni prostor treba posmatrati u tom okviru.”

“Jasno je da mi nemamo pristup iz kojeg bi se moglo zaključiti da pretendujemo na bilo čiju teritoriju. Pored toga, svi moraju znati da je naša dužnost, a i međunarodno pravo poduzeti sve mjere u slučaju narušavanja sigurnosti naših granica na bilo koji način”, rekao je Davutoglu.

On je pozvao “cijeli svijet da zajednički ugasimo vatru u Siriji.”

Sastanak u NATO-u

U međuvremenu će NATO u utorak poslijepodne, na zahtjev Ankare, održati vanredni sastanak, nakon što je Turska u utorak ujutro oborila ruski borbeni avion u blizini tursko-sirijske granice, saopćila je glasnogovornica Alijanse Irina Novakova.

Turska će obavijestiti ambasadore NATO saveza o okolnostima obaranja ruskog vojnog aviona iznad granice sa Sirijom, dodala je.

“Cilj je da Turska obavijesti saveznike o jutrošnjim događajima”, kazala je Novakova.

Ruski otpravnik poslova u Ankari pozvan je na sastanak u tursko Ministarstvo vanjskih poslova, dok je turski ataše za odbranu u Moskvi pozvan na razgovore u rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija je saopćila da njen borbeni avion nije izlazio iz sirijskog zračnog prostora, ali Turska navodi da je avion oboren nakon više upozorenja zbog narušavanja njenog zračnog prostora.

Velika Britanija je saopćila da je obaranje ruskog vojnog aviona nedaleko od sirijske granice veoma ozbiljno pitanje i tražila hitno objavljivanje detalja incidenta.

“Jasno je da je ovo veoma ozbiljan incident, ali ne bi bilo mudro dalje komentirati dok ne bude poznato više činjenica”, ističu britanske vlasti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je to “ozbiljnim incidentom”, ali je rekao da se ne trebaju iznositi preuranjene ocjene, budući da Ministarstvo odbrane nije navelo uzroke pada, nego je saopćilo da je avion “vjerovatno” srušen, javljaju ruski mediji.

‘Vrlo ozbiljan incident’

“Moramo biti strpljivi, to je vrlo ozbiljan incident; bez svih informacija bilo bi pogrešno nešto govoriti”, kazao je Peskov.

Početkom oktobra, nakon što su ruski avioni nekoliko puta povrijedili zračni prostor Turske, NATO je osudio ruske upade na tursku teritoriju i upozorio na “ekstremnu opasnost od tako neodgovornog ponašanja”, podsjeća AFP.

Svih 28 članica NATO-a obećalo je da će pružiti odgovor “svi za jednog, jedan za sve” na bilo kakvu vojnu prijetnju ako neka članica aktivira Član pet, ukoliko je napadnuta, prenose agencije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je zabrinutost zbog sve većeg angažiranja Rusije u sirijskom sukobu i nezadovoljstvo zbog narušavanja turskog zračnog prostora u oktobru.

Izvor: Al Jazeera i agencije