Obama: Turska ima pravo da se brani

'Moj ključni prioritet je da se rusko-turski sukob ne proširi', rekao je Obama (AP)

Američki predsjednik Barack Obama rekao je, odgovarajući na pitanje o turskom obaranju ruskog aviona, kako “Turska ima pravo braniti svoju teritoriju i zračni prostor” te najavio kako će o svemu razgovarati sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turska je ranije navela da je avion povrijedio zračni prostor te zemlje, a Rusija tvrdi da se SU-24 nalazio na nebu iznad Sirije.

“Sada je važno da Moskva i Ankara razgovaraju. Mislim da imamo problem sa ruskim operacijama jer rade vrlo blizu turske granice u Siriji. Ako Rusija usmjeri svoju energiju prema ISIL-u, greške će biti manje moguće”, ocijenio je Obama nakon susreta sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Washingtonu.

“Rusija je dobrodošla u borbi protiv ISIL-a, no Rusi su fokusirani više na pomaganje Assadu nego na borbu protiv ISIL-a. Dok se ne dogodi da Rusi okrenu svoju pažnju ISIL-u, teško će biti sarađivati s Moskvom”, dodao je.

Na pitanje je li ruski avion ušao u turski zračni prostor, odgovorio je kako SAD “još nema sve informacije”.

“Rusija napada pobunjenike koje Turska podržava. Moj ključni prioritet je da se rusko-turski sukob ne proširi. ISIL je ubijao Ruse, opasni su po rusko područje i to može okrenuti ruski interes u borbi protiv terorizma”, naveo je Obama.

“Mi imamo koaliciju od 65 država koja se bori porotiv ISIL-a, a Rusija ima koaliciju od dvije države jer samo Iran i Rusija podržavaju Assada. Njihova suradnja bi bila enormno korisna, ako se fokusiraju na ISIL. Važno je reći da njihovi napadi, kao i naši napadi, nisu dovoljni. Moramo ojačati lokalne snage, prekinuti financije, trgovinu naftom. To upravo sada činimo”, zaključio je.

Stoltenberg: Turska pružila tačne informacije

Nakon sastanka Vijeća NATO-a, koji je održan na zahtjev Turske, novinari su pitali generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da li je uvjeren da je avion bio u turskom zračnom prostoru.

“Informacije koje posjedujemo u skladu su s informacijama koje imaju drugi saveznici i pokazuju da su informacije koje je pružila Turska tačne”, rekao je Stoltenberg.

”Pozivamo na mir i deeskalaciju. Ovo je ozbiljna situacija i svi moramo tome doprinijeti. Pozdravljam budući kontakt između Moskve i Ankare… U Alijansi moramo razmotriti kako poboljšati transparentnost … moramo izbjegavati ovakve incidente.”

Šef NATO-a je rekao kako je, zbog novih sigurnosnih prilika, potrebno preduzeti mjere za veću transparentnost kako bi se spriječili rizici.

”Naš zajednički neprijatelj treba biti ISIL. Pozdravio bih sve pokušaje borbe protiv ISIL-a. Bitno je da svi mi, zajedno s Rusijom, budemo vođeni višim ciljem pobjede nad ISIL-om”, poručio je Stoltenberg.

On je istakao kako je Rusija do sada bombardirala dijelove Sirije gdje grupa ISIL ne djeluje.

Potvrdio je da su predstavnici zvanične Ankare razgovarali s Rusima, dok nije bilo kontakta između NATO-a i Rusije.

Izvor: Al Jazeera i agencije