ISIL preuzeo odgovornost za napad u Egiptu

Napad se dogodio tokom izbora (EPA)

Sinajska grupa povezana s ISIL-om preuzela je odgovornost za eksploziju u blizini hotela u Egiptu u kojoj su poginula trojica policajaca i jedan sudija, dok je 12 osoba povrijeđeno, prenosi agencija MENA.

U hotelu u gradu Al-Arish, najvećem na Sinajskom poluotoku, bile su smještene izborne sudije, saopćili su sigurnosni i medicinski izvori.

Među povrijeđenima je najmanje dvoje sudija koji su nadgledali parlamentarne izbore.

Državna televizija i sigurnosni izvori su naveli da je najprije eksplodirao automobil-bomba, a da je potom i druga eksplozija odjeknula u toj oblasti, desetak minuta kasnije.

Bombaš-samoubica je pokušao automobilom-bombom ući u hotel prije nego što su sigurnosne snage otvorile vatru na njega, nakon čega je automobil eksplodirao, precizirali su sigurnosni izvori.

Na lice mjesta, oko kojeg je vojska i policija napravila obruč, stigla su vozila hitne pomoći, saopćili su sigurnosni izvori.

Izbori u Egiptu

Do eksplozija je došlo dan nakon zatvaranja drugog kruga parlamentarnih izbora, navodi britanska agencija.

Ogranak grupe ISIL u Egiptu, Sinajska provincija, izveo je slične napade u toj regiji u pokušaju da zbaci Vladu u Kairu, prenose agencije.

ISIL je nedavno objavio sliku bombe za koju tvrdi da je uništila ruski avion u blizini grada Al-Arisha.

U padu letjelice poginulo je svih 224 putnika i članova posade.

Izvor: Agencije


Povezane

U Egiptu, birališta su ponovo otvorena u posljednjem krugu glasanja na prvim parlamentarnim izborima od 2012. godine.Mnogim radnicima je omogućeno poludnevno radno vrijeme kako bi bili potaknuti da izađu na glasanje.Ali, uprkos svemu, odziv je i dalje nizak.

Published On 23 Nov 2015

ISIL je objavio sliku bombe za koju tvrdi da je uništila ruski avion iznad Egipta. U padu letjelice poginulo je svih 224 putnika i članova posade. Ta naoružana grupa istakla je da je bombu uspjela da prokrijumčari zahvaljujući bezbjednosnim propustima na aerodromu u Sharm el-Sheikhu.

Published On 19 Nov 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO