Može li bomba iz limenke srušiti avion?

Rusija ponudila nagradu od 50 miliona dolara za informaciju o napadačima (EPA)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je u srijedu kako je ruski putnički avion iznad egipatskog Sinaja srušen limenkom u kojoj je bio eksploziv.

Uz vijest, koja je objavljena u online magazinu Dabiq, priložena je fotografija limenke Schweppesa, kablovi i navodni uređaj za detoniranje, čime pripadnici ISIL-a žele dokazati da su oni odgovorni za smrt 224 osobe.

Stručnjaci se pitaju je li tolika količina eksploziva bila dovoljna da se sruši Airbus A321 koji teži najmanje 70 tona.

Neki stručnjaci za Al Jazeeru kažu da je tvrdnja ISIL-a vjerodostojna, sudeći po samoj fotografiji.


Fotografija navodne eksplozivne naprave [EPA]

“U samoj konzervi, ako se napuni do kraja, može stati 200 do 300 grama eksploziva. Riječ je o nesumnjivo efikasnoj napravi”, kazao je Chris Hunter, stručnjak za eksplozive.

On dodaje da takva naprava, ukoliko se nalazi u optimalnom položaju, potencijalno može srušiti avion i izazvati katastrofalne posljedice.

Potvrda Rusije

Hunter kaže da na više od devet kilometara nadmorske visine oštećenje trupa aviona može dovesti do njegovog potpunog raspadanja.

Ruske vlasti su prije nekoliko dana i formalno potvrdile da pad aviona smatraju posljedicom eksplozije bombe. Sam Vladimir Putin je izjavio da se pretpostavlja kako je letjelicu srušila naprava kućne izrade s kilogramom i pol eksploziva.

Ruski predsjednik je ponudio nagradu od 50 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja odgovornih za rušenje aviona.

“Imajte na umu da, kada se bomba aktivira u avionu, sve što trebate uraditi je napraviti rupu na bočnoj strani aviona dovoljno veliku da se stvori dekompresija. Nakon toga avion će sam eksplodirati u zraku”, kazao je za Al Jazeeru Douglas Laird, stručnjak za sigurnost avijacije.

“Bomba samo počinje proces”, dodao je.

“Na osnovu fotografije, ne vjerujem da je uređaj bio u prtljagu. Mislim da je bio u putničkom prostoru”

‘Sigurnosna rupa’

S druge strane, Neal Langerman, konsultant za hemijsku sigurnost u San Francisku, kazao je za Al Jazeeru da fotografija koju je objavio ISIL ne pruža mnogo dokaza o tome kako je avion pao.

“Ne možemo praviti pretpostavke zasnovane na fotografiji. Ne znamo ni je li to naprava koja je korištena. Morat ćemo čekati da Rusi pruže forenzičke dokaze”, rekao je Langerman.

ISIL, koji kontrolira dijelove Iraka i Sirije i ima svoje pristalice u regiji Sinaja, navodi da je iskoristio sigurnosnu rupu na aerodromu u Sharm al-Sheikhu kako bi prokrijumčario bombu u avion.

Ova izjava otvorila je pitanje sigurnosti egipatskih aerodroma, iako Kairo još nije saopćio šta je uzrok pada aviona i je li bilo propusta u Sharm al-Sheikhu.

Dva člana aerodromskog osoblja pritvorena su zbog ispitivanja, izvijestili su lokalni mediji.

“To govori mnogo o tome šta ISIL može uraditi daleko od Sirije i Iraka i daleko od sjevernog Sinaja, gdje je u toku glavna pobuna, budući da se operacija dogodila na jugu Sinaja”, rekao je za Al Jazeeru egipatski politički i sigurnosni analitičar Omar Ashour.

Izvor: Al Jazeera