Evropska unija jača kontrole granica

Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Europske unije dogovorili su da će implementirati snažnije mjere koje postoje na nivou Unije o jačanju vanjskih granica i nadzoru putnika u zračnom prometu.

Na izvanrednom sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove EU-a u Bruxellesu, sazvanom na zahtjev Francuske, predsjedavajući ministar iz Luksemburga je kazao kako su smrtonosni napadi u Parizu podsjetili na potrebu da se mora jačati sigurnosna kontrola kretanja kroz EU.

Ministri smatraju da je potrebno mijenjati pravila Schengena, ali ne i smanjiti slobode, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Nastavljaju se pregovori s Europskim parlamentom o kontroli putnika u zračnom prometu.

Radi se o direktivi prema kojoj bi aviokompanije trebale predati spisak putnika nacionalnim vlastima.

Vijeće ne odustaje od toga da se direktiva, koja godinama stoji na razini EP-a, primjenjuje i na letove unutar EU-a.

Francuska: Potrebne hitne mjere

Francuska je u petak pozvala europske partnere da poduzmu hitne i odlučne mjere da ojačaju granice Europske unije i spriječe ulazak terorista.

“Ne možemo čekati. Ovo je hitno”, rekao je na summitu u Bruxellesu ministar unutarnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve.

“Teroristi prelaze granice Europske unije”, rekao je Cazeneuve, ističući zašto Europska unija mora razmjenjivati podatke o putnicima u zračnom prijevozu.

Takav sustav bi omogućio Uniji da nadzire kretanja stranih boraca koji putuju i vraćaju se iz Sirije i Iraka.

Europski povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos rekao je ranije u petak: “Europa je uz Francusku u solidarnosti i sućuti. Ovaj današnji sastanak je od velike važnosti. Kao prvo, moram podsjetiti da sam nakon napada na Charlie Hebdo predložio stvaranje antiterorističkog centra unutar Europola i to je napravljeno. Vjerujem da je došao trenutak da se napravi još jedan korak naprijed i postave temelji za stvaranje Europske obavještajne agencije. Svoju suradnju trebamo bazirati na povjerenju i efikasnosti. Također, podsjećam da je od prvog trenutka Europska komisija podupirala te smo prihvatili agendu o sigurnosti. Vrijeme je da bude implementirana”.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon kazao je kako je premijer te zemlje u Parlamentu u četvrtak najavio uvođenje 18 dodatnih mjera u borbi protiv terorizma.

“Uvijek je osjetljivo poduzimati nove mjere i njihova se primjena mora pratiti na terenu. Ako bude potrebno, možemo dodati i neke dodatne. No, ovo je vrlo jak paket od 18 novih mjera i uvjereni smo da s tim mjerama možemo biti mnogo uspješniji”.

Izvor: Al Jazeera i agencije