Deseci žrtava u napadima ISIL-a u Jemenu

Meta napada bile snage odane predsjedniku Abd Rabbu Mansouru Hadiju (EPA)

U napadima na dva vojna položaja na jugoistoku Jemena ubijeno je 15 vojnika i 19 napadača, a ranjeno nekoliko civila, saopćili su vojni i medicinski izvori.

Grupa Islamska država Irak i Levant je preuzela odgovornost za napade u petak, prenijela je obavještajna organizacija SITE Intelligence Group sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan oficir je kazao da su meta napada bili vojni položaji u blizini grada Shibam u provinciji Hadramout, preniio je AFP.

Iako je oficir prvo kazao da je 12 vojnika i 19 boraca ubijeno, medicinski izvori su kasnije naveli da je vojska izgubila 15 vojnika te da je nekoliko vojnika ranjeno u napadima.

Žestoke borbe

Glavni napad je izveden na zapadnom ulazu u Shibam, nazvan “Manhattan pustinje”, a na listi je svjetske kulturne baštine UNESCO-a zbog visokih građevina od cigli napravljenih od blata.

Lokalni zvaničnici su kazali da su žestoke borbe izbile nakon što su borci detonirali bombu pored puta, a meta napada je bila vojna patrola, dok je bombaš samoubica raznio automobil na vojnom punktu u blizini stambene zone.

“Eksplozija je oštetila više domova, ranivši nekoliko civila”, kazali su medicinski izvori u obližnjem gradu Seiyunu, gdje su prevezene žrtve i tijela mrtvih vojnika.

Vojne snage raspoređene u Hadramoutu su lojalne vladi predsjednika Abd Rabbu Mansoura Hadija i bore se protiv oružane pobune pripadnika pokreta Husi.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je u martu pokrenula napade na položaje pokreta Husi.

Izvor: Agencije