Žrtve u potonuću izbjegličkog čamca

Veliki broj izbjeglica ne preživi put prevozeći se u pretrpanim i neadekvatnim plovilima (EPA)

Grčka obalna straža potvrdila je danas da se četvero izbjeglica utopilo, dok se šestero vodi kao nestalo nakon što se njihov čamac prevrnuo nedaleko od grčkog otoka Farmakonisi.

Kako prenosi Reuters, Obalna straža spasila je četvero izbjeglica.

Čamac, kojim su putovali, potonuo je na nepoznatoj lokaciji sjeverno od otoka, dodaje se u priopćenju.

Agencija podsjeća da se jedanaestoro izbjeglica, među kojima i šestero djece, u nedjelju utopilo kada se njihovo plovilo prevrnulo kod otoka Samosa, a oni ostali zarobljeni u kabini.

Broj izbjeglica, koje su se utopile koristeći kraći, ali opasniji put kako bi došli iz Turske preko udaljenih grčkih otoka na istoku, povećao se proteklih tjedana nastupanjem hladnijeg vremena.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine u Europu je Sredozemnim morem doplovilo više od 704.000 izbjeglica, od kojih najviše u Grčku (560.000) i Italiju (139.500).

Organizacija navodi kako je više od 3.200 ljudi poginulo pokušavajući doploviti do Europe.

Nema mjesta za ukop na Lezbosu

Gradonačelnik grčkog Lezbosa Spyros Galinos izjavio je kako na tom otoku više nema prostora za ukop izbjeglica stradalih u brodskim nesrećama na Mediteranu.

Galinos je u intervjuu za grčki radio Vima kazao kako je u mrtvačnici na otoku 50 tijela za kojih još nema lokacije gdje bi bili sahranjeni.

Prema njegovim riječima, ubrzane su procedure sa lokalnim vlastima da se gradsko groblje iskoristi za sahrane izbjeglica.

Veliki broj izbjeglica s Bliskog istoka i zemalja sjeverne Afrike proteklih mjeseci izgubio je život na putu prema Europi.

Sredozemno more tako je postalo “smrtonosna ruta” za izbjeglice koje bježe iz ratom i siromaštvom zahvaćenih zemalja.

Veliki broj njih ne preživi put prevozeći se u pretrpanim i neadekvatnim plovilima.

Izvor: Agencije