Vlasnici aviona: Nije se mogao sam raspasti

Stručnjaci tvrde da se ruski putnički avion raspao u zraku (AP)

Ruski putnički zrakoplov, koji je pao na Sinaju, morao je biti oštećen djelovanjem neke sile u zraku i nije se mogao sâm raspasti, što znači da uzrok nesreće ne leži niti u tehničkom kvaru niti u ljudskoj pogrešci, priopćila je kompanija Kogalimavija, koja je vlasnik letjelice.

Direktor američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper izjavio je danas da nema direktnih dokaza da je terorizam odgovoran za pad zrakoplova u Egiptu.

“Još nemamo bilo kakve direktne dokaze o bilo kakvoj umješnosti terorizma u nesreću u subotu kada je poginulo svih 224 ljudi, u zrakoplovu ruske kompanije Metrogent”, rekao je Clapper.

Irske vlasti su navele da je ruska strana, prema međunarodnim avio-pravilima, odgovorna za sve aspekte vezane za rukovanje zrakoplovom, uključujući njegovo održavanje i sigurnost.

Inspekcija zrakoplova

Zamjenik direktora kompanije Viktor Jung je prethodno rekao je da posada nije ni pokušala poslati poruku o problemu prije pada zrakloplova u subotu, kada je poginulo 224 ljudi, prenijela je Russia Today.

Kompanija, čiji zrakoplovi lete pod nazivom Metrojet, objavila je kako je 26. listopada obavljena inspekcija oba motora zrakoplova Airbus A321 u Moskvi te da nisu pronađeni nikakvi problemi.

“Posada na letu 7K9268 bila je onesposobljena prije nego što je zrakoplov počeo brzo ponirati. Kako se katastrofalni incident počeo odvijati, članovi posade bili su potpuno onesposobljeni. To objašnjava zašto nisu pokušali stupiti u kontakt s kontrolom leta i izvijestiti o incidentu”, rekao je Jung.

Supervizor flote kompanije Kogalimavija Aleksandar Smirnov rekao je kako je “jedino moguće objašnjenje mehanička sila koja je djelovala na zrakoplov”.

“Ne postoji kombinacija sistemskih kvarova zbog koje se zrakoplov može raspasti u zraku”, rekao je Smirnov.

Prema njegovim riječima, “zrakoplov je bio u odličnom stanju”, zbog čega “isključuje tehnički kvar ili pogrešku posade”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, u međuvremenu, kako se ne može odbaciti nijedna teorija o padu ruskog putničkog zrakoplova na Sinajskom poluotoku, ali je pozvao da se ne spekulira dok ne bude okončana istraga.

Sposoban za letenje

Ruski zrakoplov koji se srušio na Sinajski poluotok u Egiptu dobio je u svibnju certifikat o sposobnosti za letenje, izdan u Irskoj gdje je bio registriran, rečeno je u ponedjeljak.

Airbus A321 koji se srušio u subotu bio je registriran u Irskoj u Willmington Trust SP Servicesu u Dublinu i bio je dan u zakup Kogalimaviji, rekao je glasnogovornik irskih zrakoplovnih vlasti.

“Irska zrakoplovna uprava obavila je godišnji pregled zrakoplovnih certifikata radi produženja godišnje licence za rad i svi certifikati bili su zadovoljavajući u tom trenutku”, rekao je glasnogovornik.

Dodao je da je nadzor operacije zrakoplova, uključujući dnevne i mjesečne provjere, bila ruska odgovornost u skladu s pravilima Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo.

Irska uprava za istragu zrakoplovnih nesreća poslala je dužnosnike u Egipat kako bi pomogli u istrazi, rekao je ministar prometa.

Počela identifikacija žrtava

Obitelji žrtava pada zrakoplova počet će identificirati svoje bližnje u ponedjeljak u Sankt Peterburgu nakon dolaska prve letjelice s posmrtnim ostacima 140 žrtava.

Drugi avion s ostacima žrtava najteže zrakoplovne nesreće koja je pogodila Rusiju, trebao bi poletjeti iz Kaira u ponedjeljak navečer, najavio je Vladimir Svetelski, dužnosnik ruskog Ministarstva za izvanredna stanja.

Odmah po dolasku u zračnu luku Sankt Peterburga, u noći s nedjelje na ponedjeljak, prva tijela odvezena su u krematorij na identifikaciju koja bi trebala početi kasnije tijekom prijepodneva. Obitelji će jedna po jedna identificirati tijela.

Za olakšavanje identifikacije, obitelji putnika poginulih na Sinaju od subote daju uzorke DNK u kriznom centru blizu zračne luke gdje je postavljen improvizirani memorijal u počast preminulima.

U nedjelju je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio Dan žalosti u Rusiji, ali se nije pojavio u javnosti od trenutka nesreće.

Nekoliko tisuća osoba odalo je počast u nedjelju navečer u Sankt Peterburgu, drugom gradu Rusije, 217 putnika i sedam članova posade preminulih u katastrofi.

Izvor: Agencije