Saudijski princ optužen za krijumčarenje droge

Od prodaje pilula captagon se finansira sukob u Siriji, a masovno ga koriste borci na sirijskom ratištu (EPA)

Saudijski princ i devet drugih ljudi optuženi su za šverc droge, sedmicu dana nakon što je na aerodromu u Bejrutu otkrivena rekordna pošiljka amfetamina, saopštilo je državno tužilaštvo u Libanu.

Princ nije imenovan, iako je od ranije poznato da je riječ o kontraverznom Abdul Mohsenu bin Walid bin Abdul Azizu, poznatom po sukobima sa vlastima širom svijeta.

On je zajedno sa još četiri Saudijca uhapšena nakon što su dvije tone Captagon pilula pronađene u koferima saudijske delegacije prilikom utovara na privatni avion.

Ostali optuženi u ovom slučaju, trojica Libanaca i dva Saudijca se nalaze na slobodi.

Operacija krijumčarenja je najveća koja je osujećena na Međunarodnom aerodromu Bejrut.

Captagon koriste i borci

Pilule Captagon obično sadrže amfetamin i kofein i uveliko se konzumiraju na Bliskom istoku.

Od prodaje pilula Captagon se finansira sukob u Siriji, a masovno ga koriste borci na sirijskom ratištu.

Pilule Captagon, što je prvobitno ime za sintetički stimulans fenetilin, proizvedene su prvi put 1960. godine kao lijek za hiperaktivnost, narkolepsiju i depresiju.

Te pilule su tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća zabranjene u većini zemalja nakon što je potvrđeno da izazivaju ovisnost.

Prema zvaničnim podacima UN-a za 2013. godinu, 64 posto svjetskih zaplijena amfetamina dogodilo se na Bliskom istoku, pri čemu je većina amfetamina bila u obliku Captagon tableta.

Ured UN-a za narkotike i kriminal u izvještaju od 2014. godine navodi da je tržište amfetamina u porastu na Bliskom istoku, a najviše zapljena ima u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji gdje se uhvati 55 posto amfetamina na svjetskom nivou.

Izvor: Agencije