Erdogan: Svijet mora poštivati rezultate izbora

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, pozvao je cijeli svijet da poštuje rezultate parlamentarnih izbora u toj zemlji, na kojima je Stranka pravde i razvoja (AKP), koju je on osnovao, osvojila gotovo 50 posto glasova.

Obraćajući se novinarima nakon molitve u džamiji u Istanbulu, Erdogan je rekao da su Turci 1. studenog glasovali za stabilnost poslije neuspjeha pregovora o koaliciji, koji se dogodio nakon izbora u lipnju, prenose agencije.

Ipak, prozvao je svjetske medije zbog kritika koje mu upućuju.

“Je li ovo vaše shvaćanje demokracije? Sada kada je stranka dostigla moć s osvojenih gotovo 50 posto glasova […] to treba poštovati cijeli svijet, a ja nisam vidio takvu zrelost”, dodao je Erdogan.

Davutoglu: Apel za novi Ustav

U Turskoj su izbrojani svi glasovi jučerašnjih parlamentarnih izbora. Apsolutnu pobjedu je odnijela Stranka pravde i razvoja.

Dobila je 49,48 posto glasova, osvojivši 317 od ukupno 550 zastupničkih mjesta.

Izborni prag od 10 posto prešao je i CHP, koji je osvojio 134 mjesta, MHP 40 i HDP sa 59 osvojenih zastupničkih mjesta.

Ključni izazov za vladu i dalje ostaje rastući sukob s Kurdima, najvećom manjinom u Turskoj.

Erdogan je rekao da su birači izabrali “jedinstvo i integritet”.

Predsjednik AKP-a i premijer Turske Ahmet Davutoglu je apelirao na sve stranke koje su ušle u Parlament da donesu ”novi, građanski Ustav, koji bi omogućio pouzdan izborni sustav, transparentnu vladu i politiku bez birokracije. Radimo zajedno na građanskom, liberalnom Ustavu koji će zamijeniti ovaj, koji je nastao kao posljedica državnog udara”.

Iznenađujuća izborna pobjeda utjecala je na skok vrijednosti turske lire prema dolaru za 4,4 posto, tako da sada jedan dolar vrijedi 2,78 lira.

Izvor: Al Jazeera i agencije