Dijalog Japana i J. Koreje o zlostavljanim ženama

SAD nastoji utjecati na poboljšanje odnosa između Japana i Južne Koreje, svoja dva glavna saveznika (EPA)

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye i japanski premijer Shinzo Abe dogovorili su se da što je moguće prije riješe pitanje žena koje su tokom Drugog svjetskog rata primoravane na prostituciju u japanskim vojnim bordelima.

Kako prenosi Reuters, pitanje “žena za utjehu”, kako Japanci nazivaju žene, mahom iz Koreje, koje su radile u vojnim bordelima u Japanu, predstavlja najveću prepreku razvoju boljih odnosa dviju zemalja.

Nakon prvog zvaničnog sastanka dvoje lidera od kada su stupili na dužnost, premijer Abe je najavio sporazum kojim se traži način za prevazilaženje gorke ratne historije koja narušava odnose te dvije države, prenosi Beta.

“Povodom problema koji se tiče ‘žena za utjehu’, vjerujem kako ne treba da ga ostavimo budućim generacijama, jer pokušavamo izgraditi stabilan odnos u budućnosti”, rekao je japanski premijer reporterima u Seulu nakon pregovora.

Ubrzavanje pregovora

Povodom pedesetogodišnjice početka normalizacije odnosa između Japana i Južne Koreje, istakao je kako su se dvije zemlje dogovorile da ubrzaju pregovore kako bi se što prije pronašlo rješenje problema.

Abe je zatražio dvosmjerne pregovore sa predsjednicom Park u trenutku kada SAD nastoji utjecati na poboljšanje odnosa između Japana i Južne Koreje, svoja dva glavna saveznika, dok se istovremeno suočavaju sa sve snažnijom Kinom i nepredvidivom Sjevernom Korejom.

Park je, prema riječima njenog savjetnika za vanjsku politiku Kim Kyou-hyuna, danas saopćila Abeu da problem mora biti riješen uskoro, na način koji je prihvatljiv za žrtve i ostale Južnokorejce.

Reuters podsjeća da je i ranije bilo pokušaja dvije zemlje da riješe problem zlostavljanih žena, kao i da je to učinjeno pravnim putem 1965. godine potpisivanjem diplomatskog sporazuma između dvije strane, uz koji stoji izvinjenje Vlade Japana iz 1993. godine.

Zvanični Japan izrazio je zabrinutost da će Južna Koreja, čak i u slučaju preduzimanja novih koraka, odbiti da privede slučaj kraju.

Japanski premijer je u pregovorima pokrenuo i pitanje tenzija u Južnom kineskom moru, istakavši da je to izazvalo međunarodnu zabrinutost i naglasio da njegova država želi sarađivati sa Seulom i Washingtonom kako bi se osigurala sloboda mora.

Izvor: Agencije