Belgija oduzima pasoše dobrovoljcima za Siriju

ISIL je u periodu od 1. jula do 30. septembra izveo 1.086 napada širom svijeta (AP)

Belgijske vlasti su objavile da će od početka januara 2016. godine oduzimati putne isprave građanima za koje se sumnja da se namjeravaju pridružiti grupama koje se povezuju s terorističkim aktivnostima u Siriji.

Televizijski kanal RTL, najavio je privremeno oduzimanje pasoša građanima za koje belgijske vlasti ocijene da bi mogli biti potencijalni borci na sirijskom ratištu.

Ukoliko bude neophodna, mjera privremenog oduzimanja pasoša može biti produžena na period od tri mjeseca, objavile su belgijske vlasti, prenosi Sputnik.

Sličnim grupama u Siriji do sada se pridružilo 440 građana Belgije, pa vlasti smatraju da je uvođenje ove mjere način da se spriječi njihov odlazak na sirijsko ratište.

Do 9.000 dolara po osobi

Grupa Islamska država Irak i Levant plaća do 9.000 eura za svakog borca kojeg regrutira u Belgiji, objavio je kanal belgijske državne televizije VRT.

Na vrhu liste prioriteta ISIL-a nalaze se medicinsko osoblje i specijalisti iz oblasti informacionih tehnologija.

U zračnim udarima turskih i američkih vojnih aviona u Siriji ubijeno je u nedjelju više od 50 pripadnika ISIL-a, dok ih je blizu 30 ranjeno.

Napadi grupe ISIL-a u posljednja tri mjeseca su intenzivirani, a broj oružanih napada u tom periodu povećan je za 42 posto.

ISIL je u periodu od 1. jula do 30. septembra izveo 1.086 napada širom svijeta.

Izvor: Agencije