Austrija uvodi azil na određeno vrijeme

Austrija u ovoj godini očekuje 85.000 zahtjeva za azilom što je drastični porast u poređenju sa 2014. godinom (EPA)

Austrija uvodi zakon o azilu koji uključuje ograničeno vremensko trajanje azila kao i pooštrene uvjete za spajanje porodice,  javili su austrijski mediji.

Glavna zakonska novost bit će tzv. azil na ograničeno vrijeme, prema kojem će osobe kojima je u njihovoj zemlji ugrožena egzistencija dobiti azil u Austriji na rok od tri godine.

Nakon tog perioda iznova bi se provjeravali razlozi za pružanje azila i ako oni više ne postoje, osoba bi se vraćala u zemlju porijekla.

Novi zakon o azilu koji bi se, kako austrijski mediji javljaju pozivajući se na austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, trebao početi primjenjivati već sredinom novembra, predviđa i otežano spajanje porodica izbjeglica.

Materijalna egzistencija

Ubuduće će osobe koje ne uživaju izbjeglički status, nego samo zaštitu od protjerivanja moći članove porodice u Austriju dovesti tek nakon tri godine boravka i to samo u slučaju osigurane materijalne egzistencije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objasnilo je kako je jedan od razloga pooštrenja zakona o azilu i zloupotreba ovog prava u posljednje vrijeme.

 “Mi želimo pružiti zaštitu onima kojima je ona potrebna. Ono što se trenutno događa često nije potraga za zaštitom nego za privredno najatraktivnijom zemljom”, rekla je austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Austrija u ovoj godini očekuje 85.000 zahtjeva za azilom što je drastični porast u poređenju sa 2014. godinom kada je zabilježeno 28.000 zahtjeva.

Velika većina izbjeglica koja u posljednje vrijeme ulazi u Austriju nastavlja put prema Njemačkoj i ostalim zapadnoevropskim zemljama.

Izvor: Agencije