Al Jazeera mreža obilježila 19. godišnjicu

Nakon što je Al Jazeera Balkans osvojila Eutelsat nagradu People”s choice, priznanja je dobila i Al Jazeera America. Dobili su nagrade prestižnog magazina Editor and Publisher u tri kategorije.

Istovremeno, međunarodna medijska mreža Al Jazeera, u sjedištu u Dohi, obilježila je 19. godišnjicu rada svog prvog kanala, koji se emitira na arapskom jeziku. Ceremoniji je prisustvovao i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani.

Najgledaniji u arapskom svijetu

Prošlo je 19 godina od kako je početkom novembra 1996. godine kanal Al Jazeera na arapskom jeziku krenuo s emitiranjem. U međuvremenu, postavio je visoke profesionalne standarde u novinarstvu i postao najgledaniji u arapskom svijetu. Proslava 19. godišnjice je održana u Al Jazeerinom sjedištu u Dohi.

“Tokom 19 godina našeg postojanja, ostvarili smo brojne uspjehe, ali smo se suočili i s brojnim izazovima. Poštovali  smo visoke profesionalne standarde i principijelno se držali naše uređivačke politike”, istakao je predsjednik Upravnog odbora Al Jazeera mreže Al-Thani.

Al Jazeerine kamere i dopisnici su i ove godine bili na brojnim žarištima i zaraćenim područjima. Iz Jerusalema i sa okupirane Zapadne obale izvještavaju o protestima Palestinaca protiv najnovijih izraelskih sigurnosnih mjera. Al Jazeerini dopisnici prenose patnje sirijskih i drugih izbjeglica na njihovom putu ka zemljama Zapadne Evrope.

Na ceremoiji obilježavanja godišnjice su detaljno prezentirani i uspjesi koje Al Jazeera postiže na društvenim mrežama i predstavljeni su budući projekti.

Život, slobodan i dostojanstven

“Svako naše novo postignuće je i nova pobjeda slobode medija, a ujedno i novi poraz onih koji pokušavaju gušiti te slobode”, kazao je Al-Thani.

“Mi ne želimo krv na TV ekranu. Želimo prenositi život, slobodan i dostojanstven. Nadamo se da nas čeka ljepša budućnsot i da ćemo izvještavati o nekim novim generacijama koje će ostvariti svoje ambicije i snove”, zaključio je Yaser Abu Hilal, direktor TV kanala Al Jazeere.

Al Jazeera je na ovoj svečanosti dodijelila nagrade i odala počast nekolicini svojih uposlenika koji su svoj novinarski rad platili životom ili slobodom.

Izvor: Al Jazeera