Merkel: Svi se moramo suprotstaviti terorizmu

Angela Merkel smatra da je napad u Parizu bio napad na 'naše temeljne vrijednosti' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma, nepunu sedmicu nakon smrtonosnih napada u Parizu.

“Znamo da je to bio napad na naše temeljne vrijednosti, naš način života i slobodu”, rekla je ona u Berlinu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim kolegom Wernerom Faymannom.

“Slobodoljubive zemlje iz cijelog svijeta sada se moraju ujediniti… i pobrinuti se da počinitelji budu pronađeni i da se naše vrijednosti zaštite”, kazala je Merkel.

Rekla je da je Njemačka uz Francusku, dok ona iznosi planove odgovora na napade u Parizu, ali nije iznijela nijedan konkretan prijedlog podrške koja Njemačka namjerava pružiti svojoj saveznici u ratu protiv terorizma, kako ga je nazvao francuski predsjednik Francois Hollande.

‘Ne povezivati izbjegličku krizu s terorističkom prijetnjom’

Merkel se pridružila drugim njemačkim najvišim dužnosnicima u isticanju da ne treba povezivati izbjegličku krizu s globalnom terorističkom prijetnjom.

Evropska unija je utvrdila nekoliko zemalja na prvoj liniji dodira s izbjegličkom i migrantskom krizom, poput Grčke i Italije, takozvani hotspots, gdje bi trebalo uspostaviti prijemne centre u kojima bi se registrirale izbjeglice uzimanjem otisaka prstiju i utvrđivanjem njihovog identiteta.

“Hotspots mora biti brzo izgrađen u Italiji i Grčkoj… i ne samo kao centri za registraciju, nego i kao centri za distribuciju, kako bi se osigurala pravednija raspodjela izbjeglica diljem Evrope”, rekla je Merkel.

I Njemačka i Austrija smatraju kako broj izbjeglica neće biti smanjen bez mjera za jačanje vanjskih granica Evropske unije.

Izvor: Agencije