Francuski parlament produžio vanredno stanje

Nacionalna skupština Francuske produljila je izvanredno stanje u državi za još tri mjeseca.

Takav prijedlog dao je premijer Manuel Valls, upozorivši pritom kako atentati “kemijskim ili bakteriološkim oružjem” u Francuskoj nisu isključeni.

“Danas se ništa ne smije isključiti. Mi smo u ratu. Ne u ratu na kakav nas je povijest tragično navikla. Ne, ovo je novi rat – vanjski i unutarnji – gdje je teror prvi cilj i prvo oružje”, kazao je Valls.

O produljenju izvanrednog stanja, nakon što je dobio potporu Nacionalne skupštine, trebao bi u petak glasati i Senat prije konačnog usvajanja.

Policajci će nositi oružje i izvan dužnosti

Izvanredno stanje omogućuje policiji šire ovlasti, među ostalim, francuski policajci dobili bi dopuštenje nositi oružje i kad nisu na dužnosti kako bi zaštitili i sebe i druge civile.

Najavljeno je i kako će policajci koji volontiraju moći nositi pištolje da bi “zaštitili sebe i ljude na javnim mjestima”.

Ova mjera odnosi se na sve policijske jedinice, javio je francuski radio.

Sudbina traženog Abdelhamida Abaaouda, navodnog “mozga” atentata u Parizu, i dalje je u četvrtak neizvjesna, dan nakon upada policije u četvrt Saint-Denis.

Među uhićenih osam osoba nisu ni Abaaoud ni Salah Abdeslam, ključni osumnjičenici. Istražitelji sada trebaju identificirani najmanje dva tijela pronađena na mjestu napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije