CIA proziva Snowdena nakon napada u Parizu

The New York Times ističe zabrinutost namjerom CIA-e da iskoristi napade u Parizu za pokretanje rasprave o masovnom nadzoru (EPA)

Direktor CIA-e John Brennan je upozorio na Edwarda Snowdena, nakon što su napadi u Parizu pokrenuli raspravu u Sjedinjenim Državama o masovnom nadzoru i pravu na privatni život.

“Svako nedozvoljeno otkriće osoblja obavještajne agencije, poput Edwarda Snowdena, slabi sigurnost zemlje”, rekao je na konferenciji u State Departmentu.

“Nevjerojatno je da se ljude, koji su pogazili prisegu da će štiti svoju zemlju, proglasi junacima”, rekao je. Već u ponedjeljak je Brennan upozorio na propuste u nadzoru ekstremista i povezao ih s otkrićima koje je obzanio Snowden.

NYT: Zabrinjavajuće korištenje napada u Parizu

Ta otkrića su potaknula Kongres da usvoji zakon o prekidu NSA-ina skladištenja metapodataka američkih telefonskih razgovora.

To skladištenje će od sada jamčiti same telefonske kompanije i pravna zaštita podataka će biti pojačana, prenosi Hina.

U uvodniku objavljenom u utorak The New York Times ističe zabrinutost namjerom CIA-e da iskoristi napade u Parizu za pokretanje rasprave o masovnom nadzoru.

Tehnologije kodiranja

Skupljanje metapodataka nije bilo korisno i obavještajne službe nisu nikada uspjele dokazati da je taj program omogućio izbjegavanje nekog terorističkog napada, naglašava dnevni list.

“Problem u slučaju pariskih napada ne leži u nedostaku podataka, već u neuspješnom djelovanju na temelju informacija kojima su vlasti raspolagale”, naglašava NYT.

CIA i FBI su više puta upozorili da tehnologije kodiranja, koje su na tržište stavili internetski divovi poput Applea ili Googlea, ekstremisti mogu upotrijebiti za komuniciranje i pripremu napada.

Izvor: Agencije