IAEA: Iran rastavlja nuklearna postrojenja

Smanjenje broja centrifuga jedna od ključnih tačaka nuklearnog sporazuma (EPA)

Iran je počeo rastavljati neka svoja nuklearna postrojenja, u skladu sa sporazumom iz Beča zaključenim s velikim silama u julu, objavila je u Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Teheran je počeo uklanjati centrifuge i pripadajuću infrastrukturu na postrojenjima Fordow i Natanz, navela je agencija u mjesečnom izvještaju objavljenom u Beču.

Te mjere su u skladu s obavezama koje je preuzeo Iran, sporazumom zaključenim 14. jula, kojim se garantira isključivo civilno obilježje iranskog nuklearnog programa.

Iranske zalihe nisko obogaćenog uranija su povećane u posljednja tri mjeseca, iako ih je Iran trebao bitno smanjiti, prema sporazumu s velikim silama, rekao je nuklearni kontrolor UN-a u tajnom izvještaju, u koji je Reuters imao uvid.

Provjera dogovorenih obaveza

Prema tom sporazumu, Iran se obavezao ograničiti svoje nuklearne kapacitete i dopustiti pojačanu međunarodnu kontrolu, dok se u zamjenu za to međunarodna zajednica obavezala da će ukinuti sankcije koje teško pogađaju ekonomiju te zemlje.

Stupanje na snagu tog sporazuma se očekuje narednih sedmica ili mjeseci, nakon provjere svih ranije dogovorenih obaveza.

Smanjenje broja centrifuga je jedna od ključnih tačaka tog sporazuma, jer ti aparati mogu poslužiti za proizvodnju nuklearne bombe.

Historijski sporazum od 14. jula trebao bi se završiti nakon 13 godina međunarodnih sporova o iranskom nuklearnom programu.

Velike sile sumnjiče Teheran da želi izgraditi atomsku bombu, što je Iran uvijek nijekao i isticao svoje pravo na korištenje nuklearne energije u civilne svrhe.

Izvor: Agencije